Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Προβλήματα στην Αττική από τις σφοδρές καταιγίδες – Αγνοείται άνδρας στο βουνό της Δίρφυς

Δύσκολα τα πράγματα σε Μαρούσι, Ηλιούπολη, Περιστέρι και Μοσχάτο - Πέντε οδηγοί απεγκλωβίστηκαν στη Σταμάτα

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική στη διάρκεια της νύχτας, ενώ ένας άντρας αγνοείται από χθες το βράδυ στο βουνό της Δίρφυς στην Εύβοια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα στην ευρύτερη περιοχή Λειρί στη Δίρφυ που αγνοείται από χθες το βράδυ, ενώ συνδράμει και ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ.

Συνολικά, επιχειρούν 19 πυροσβέστες με την Ορειβατική Ομάδα Έρευνας-Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ) της 7ης ΕΜΑΚ, ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ ενώ συνδρομή παρέχουν επίσης ο ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Χαλκίδας, η ελληνική ομάδα διάσωσης, εθελοντές καθώς και η ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο περιπατητής έχασε τον προσανατολισμό του στην προσπάθειά του να φτάσει στο καταφύγιο στην Δίρφυ κι επικοινώνησε με την πυροσβεστική για να τον εντοπίσουν.

Κινητοποιήθηκαν δυνάμεις που βρήκαν το όχημά του και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το καταφύγιο, αλλά δεν έχουν μπορέσει ακόμη να εντοπίσουν τον ίδιο.

Newsroom

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική στη διάρκεια της νύχτας, ενώ ένας άντρας αγνοείται από χθες το βράδυ στο βουνό της Δίρφυς στην Εύβοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα στην ευρύτερη περιοχή Λειρί στη Δίρφυ που αγνοείται από χθες το βράδυ, ενώ συνδράμει και ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ.

Συνολικά, επιχειρούν 19 πυροσβέστες με την Ορειβατική Ομάδα Έρευνας-Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ) της 7ης ΕΜΑΚ, ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ ενώ συνδρομή παρέχουν επίσης ο ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Χαλκίδας, η ελληνική ομάδα διάσωσης, εθελοντές καθώς και η ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο περιπατητής έχασε τον προσανατολισμό του στην προσπάθειά του να φτάσει στο καταφύγιο στην Δίρφυ κι επικοινώνησε με την πυροσβεστική για να τον εντοπίσουν.

Κινητοποιήθηκαν δυνάμεις που βρήκαν το όχημά του και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το καταφύγιο, αλλά δεν έχουν μπορέσει ακόμη να εντοπίσουν τον ίδιο.
Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία

Μαρούσι, Ηλιούπολη, Περιστέρι και Μοσχάτο είναι κάποιες από τις περιοχές που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από τα μεσάνυχτα και μετά εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Στη Σταμάτα είχαν εγκλωβιστεί πέντε οδηγοί στα αυτοκίνητά τους, που απεγκλωβίστηκαν με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Επίσης, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει σε 7 περιπτώσεις για απάντληση υδάτων.

Προβλήματα υπήρχαν και με τα πρωινά δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (ΗΣΑΠ) λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές. Τα δρομολόγια διεξάγονταν στο τμήμα Ταύρος – Κηφισιά, λόγω πτώσης δέντρων στο δίκτυο στο ύψος του Μοσχάτου και της Καλλιθέας. Τελικά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σε ολόκληρο το δίκτυο της Γραμμής 1 του Μετρό.
Έγιναν 157 κλήσεις στην Πυροσβεστική σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία

Συνολικά 157 κλήσεις σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία έχει δεχτεί από χθες στις 10 το βράδυ έως σήμερα στις 7 το πρωί, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω της πρόσκαιρης επιδείνωσης του καιρού.

Αναλυτικά, στην Περιφέρεια Αττικής 133 κλήσεις και συγκεκριμένα:
  •     11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  •     94 κλήσεις για κοπές δέντρων
  •     27 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων
  •     1 κλήση για απεγκλωβισμό 5 οχημάτων λόγω υψηλής στάθμης υδάτων.
Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας 12 κλήσεις για κοπές δέντρων Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 12 κλήσεις και συγκεκριμένα:
  •     9 κλήσεις για κοπές δέντρων και
  •     3 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένου

«Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, κυρίως στην Αττική όπου το καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε τις τελευταίες ώρες», σημειώνει η Πυροσβεστική.

Σημειώνεται ότι, λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού που είχε εκδώσει η ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, σε εφαρμογή είχε τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, είχαν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου:
 

Μικροπροβλήματα κυρίως σε πορθμειακές γραμμές λόγω ισχυρών ανέμων

Την ίδια ώρα, μικροπροβλήματα κυρίως σε ορισμένες πορθμειακές γραμμές, έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν τοπικά στα πελάγη τα 8, πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως τα 9 μποφόρ.

Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται μικρή εξασθένηση. Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι, ύστερα από απόφαση του πλοιάρχου. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Φανερωμένη Σαλαμίνας-Πάχη Μεγάρων και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Κλειστή είναι η γραμμή Ρίο-Αντίρριο.

Με πρακτικό και κατόπιν απόφασης του πλοιάρχου εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Λευκίμμης-Κέρκυρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες και ημέρες

Για σήμερα Πέμπτη 19/5, στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην ανατολική Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες, προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν. Στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 08 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 24 και στις νησιωτικές περιοχές από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές νωρίς το πρωί με γρήγορη βελτίωση.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικoί 6 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές νωρίς το πρωί. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή 20-05-2022

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, τη νότια Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά από 10 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25 και στις νησιωτικές περιοχές από 14 έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου. 

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες κυρίως στα νότια.

Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο 21-05-2022

Στα νοτιοανατολικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός την Κυριακή 22-05-2022

Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθουν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η προοπτική για τη ΔΕΥΤΕΡΑ 23-05-2022 και την Τρίτη 24-05-2022

Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου