Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Αφυδάτωση : Ποιοι παράγοντες την προκαλούν και πώς να την αποφύγετε

Η αφυδάτωση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον οργανισμό όταν ο υδράργυρος “χτυπάει” κόκκινο. 

Αν και οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της, οι περισσότεροι αδυνατούν να πιουν αυτή την ποσότητα νερού.

Όπως λένε,  οι υψηλές θερμοκρασίες, εκτός από τα δερματικά εγκαύματα, συνοδεύουν και την έντονη αφυδάτωση, περιστατικά της οποίας παρατηρούνται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια,

καταγράφοντας μια άκρως αυξητική τάση, καθώς το σώμα μας χάνει συνεχώς νερό. Κυρίως μέσω του ιδρώτα και των ούρων.

Αφυδάτωση: Ποιοι παράγοντες την προκαλούν και πώς μπορείτε να την αποφύγετε

Η αφυδάτωση εμφανίζεται όταν το νερό που χάνουμε είναι περισσότερο από αυτό που λαμβάνουμε. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν προκληθεί για κάποιο λόγο υπερβολική απώλεια υγρών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η αφυδάτωση είναι μια παροδική κατάσταση, γι’ αυτό και δεν δίνουν την απαιτούμενη προσοχή. Μελέτες έχουν δείξει ωστόσο ότι η αφυδάτωση κρύβει κινδύνους για την υγεία, όπως η δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

Προσέξτε τα σημάδια που ακολουθούν, τα οποία μπορεί να δείχνουν ότι έχετε πάθει αφυδάτωση, και λάβετε έγκαιρα τα μέτρα σας.

Πονοκέφαλοι

Ο εγκέφαλος βρίσκεται μέσα σε ένα «σάκο» από υγρά που τον προφυλάσσει από την επαφή με τα τοιχώματα του κρανίου. Όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, τα υγρά αυτά λιγοστεύουν και ο εγκέφαλος μπορεί να πιέζεται στο κρανίο με αποτέλεσμα την πρόκληση πονοκεφάλων.

Κακοσμία στόματος

Το σάλιο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Όταν λόγω αφυδάτωσης είναι μειωμένη η ποσότητα που παράγεται στο στόμα σας, τότε τα βακτήρια αυξάνονται και προκαλείται δυσάρεστη αναπνοή.

Λιγούρες

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό επιθυμία για κάποιες συγκεκριμένες τροφές και ιδιαίτερα για γλυκά. Ο λόγος είναι πως όταν είναι αφυδατωμένος, δεν λειτουργούν σωστά τα όργανα που χρησιμοποιούν νερό για να απελευθερώσουν γλυκογόνα και άλλα συστατικά από τις αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Έτσι νιώθετε την ανάγκη για φαγητό ώστε να πάρει το σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται.

Πυρετός και ρίγη

Όταν το σώμα είναι σοβαρά αφυδατωμένο, τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν πυρετό και ρίγη, χωρίς να είστε πραγματικά άρρωστοι. Μάλιστα, σε ακραίες καταστάσεις, ο πυρετός μπορεί να είναι πολύ υψηλός, με πιθανώς επικίνδυνες συνέπειες.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης

Πίνετε υγρά όταν αισθάνεστε συμπτώματα αφυδάτωσης

Εάν δυσκολεύεστε να πιείτε επειδή αισθάνεστε άρρωστοι ή είστε άρρωστοι, ξεκινήστε με μικρές γουλιές και στη συνέχεια πιείτε σταδιακά περισσότερο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι για να διευκολύνετε το παιδί σας να καταπιεί τα υγρά.

Θα πρέπει να πίνετε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε τα ούρα σας να έχουν ανοιχτό καθαρό χρώμα.

Πίνετε όταν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αφυδάτωσης. Για παράδειγμα, εάν κάνετε εμετό, ιδρώνετε ή έχετε διάρροια.

πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου