Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Καιρός – Στο κόκκινο η Ελλάδα: Ο χάρτης με τις θερμοκρασίες σήμερα σε 9 μεγάλες πόλεις

Επικίνδυνη ημέρα σε ό,τι αφορά τις καταιγίδες που αναμένονται από τη Θεσσαλία και πιο πάνω

Κορυφώνεται σήμερα Πέμπτη 23/06 το κύμα ζέστης που επηρεάζει τη χώρα μας από την αρχή της εβδομάδας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Τοπικά, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Σε ότι αφορά την Αθήνα και σύμφωνα με κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα (περισσότερες πληροφορίες εδώ) η Πέμπτη 23/06 θα είναι κατηγορίας «0», που σημαίνει ότι αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των ευάλωτων ατόμων. Οι σχετικές προγνώσεις παρατίθενται εδώ. Στον χάρτη παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται το μεσημέρι της Πέμπτης 23/06 καθώς και η τιμής της σε 9 μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται το μεσημέρι της Πέμπτης 23/06 καθώς και η τιμής της σε 9 μεγάλες πόλεις της χώρας

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας από τους παράγοντες που ανεβάζουν την επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Σύμφωνα με την μονάδα πυρομετεωρολογίας FLAME*, οι κατά τόπους πολύ υψηλές θερμοκρασίες (>38oC), η χαμηλή σχετική υγρασία (<20%) και η πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων (4-5 μποφόρ) θα διαμορφώσουν συνθήκες υψηλής και πολύ υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιών στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Ενημερωτικό φύλλο της μονάδας FLAME για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες της Πέμπτης 23/06 και Παρασκευής 24/06

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, το μεσημέρι και απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και συνίσταται προσοχή και αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τους.

Και επικίνδυνες καταιγίδες

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως η σημερινή ημέρα είναι επικίνδυνη «σε ότι αφορά τις καταιγίδες που αναμένονται από τη Θεσσαλία και πιο πάνω, ενώ νοτιότερα ο λίβας που θα επικρατήσει με έμφαση την ανατολική χώρα θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Το Καλοκαίρι της “ψυχρής λίμνης” καλά κρατεί…».


πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου