Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στον Έβρο: Φόβοι για μαζική εισβολή παράνομων μεταναστών

Περιπολίες συνοριοφυλάκων, ειδικές δυνάμεις Ενόπλων Δυνάμεων, drones και «ηχητικές σφαίρες» με 162 ντεσιμπέλ

Νέα απόπειρα μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών από τον Έβρο φοβάται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο πλαίσιο αυτό θωρακίζεται ακόμη περισσότερο η συνοριογραμμή του Έβρου,

ιδίως μετά και τις τελευταίες ανοικτές απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης το οποίο είναι διαβαθμισμένο σε τρία επίπεδα. Καταρχάς έχουν αυξηθεί οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων αλλά και ο αριθμός των ανδρών που παραμένουν στατικοί σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να αποτρέψουν οποιασδήποτε μορφής εισβολή. Δεύτερον, έχουν σταλεί ειδικές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε παραποτάμους του Έβρου, αλλά και μέλη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας (της γνωστής ΕΚΑΜ) που βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια που αξιοποιεί κάθε πληροφορία συλλέγει.

Τρίτον, έχει ενισχυθεί η φύλαξη από οπλίτες και ειδικά οχήματα του στρατού, ενώ στον Έβρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή και οι Αίαντες, τα οχήματα δηλαδή εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. που κουβαλάνε 6.000 λίτρα νερού ο καθένας και έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν νερό με διαβάθμιση της πίεσης.

Τι είναι οι «ηχητικές σφαίρες»

Σε όλα αυτά προσθέστε τις συνεχείς πτήσεις από drones, και τα ηχοβολιστικά συστήματα που βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα.

Επί της ουσίας πρόκειται για μεγάλα ηχεία που όταν ενεργοποιούνται εκπέμπουν έναν πάρα πολύ δυνατό ήχο που μοιάζει με τον κοινό συναγερμό του αυτοκινήτου που σου «τρυπάει» τ’ αυτιά. Φθάνει σε ένταση τα 162 dB (ντεσιμπέλ), όταν για παράδειγμα το κομπρεσέρ δημιουργεί θόρυβο 105 dB, ένας πυροβολισμός 140 dB και η σειρήνα αεροπορικής επιδρομής τα 150 dB. Προκαλείται αφόρητος πόνος στ’ αυτιά και εάν τον ακούσεις για μόλις 7 δευτερόλεπτα σε μεγάλη ένταση κινδυνεύεις με μόνιμη βλάβη στ’ αυτιά. Ο εγκέφαλος σοκάρεται, προκαλείται πανικός και απώλεια προσανατολισμού στο θύμα, ενώ ακούγεται έως και τρία χιλιόμετρα μακριά. Στο εξωτερικό πολλοί τα αποκαλούν «ηχητικές σφαίρες» και οι χειριστές τους έχουν την δυνατότητα να εκτρέψουν τον ήχο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή γωνία, ανάλογα που βρίσκεται το εξεγερμένο πλήθος ή ο εν γένει αντίπαλος.

Τέλος, εννοείται πως προχωρά και η επέκταση του φράχτη και η ανακατασκευή του υπάρχοντος σε συγκεκριμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στις Καστανιές, καθώς και η θωράκιση τρωτών σημείων από τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν πρόσφυγες και λαθρομετανάστες.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου