Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Στο κόκκινο η τουρκική προκλητικότητα: Δείτε βίντεο από την άσκηση «EFES 2022»

Στη Σμύρνη σήμερα Ερντογάν και Μπαχτσελί

Η στρατιωτική διακλαδική άσκηση «EFES 2022» της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την άσκηση.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο τουρκικός «τσαμπουκάς» θα εκφραστεί με θεατρικό τρόπο σε ένα σκηνικό που έχουν στήσει ο Ερντογάν και ο εταίρος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι τελευταίοι θα την παρακολουθήσουν μαζί στη Σμύρνη και είναι μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο μέρος της άσκησης, το διπλό σενάριο προέβλεπε απόβαση σε νησί και διάσωση πληρώματος υποβρυχίου, που χτυπήθηκε από εχθρική τορπίλη.

Στην Αθήνα, οι συσκέψεις για όλα τα ενδεχόμενα είναι διαρκείς και τα σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών είναι πολλά.

Θεωρούν ότι τώρα που πλέον κατά κοινή ομολογία έχουν κοπεί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας ακόμα και στο πιο χαμηλό επίπεδο, η εικόνα είναι θολή και ο Ερντογάν απρόβλεπτος και λαβωμένος.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα διστάσει τώρα που οδεύει στις εκλογές και η οικονομία του είναι μια ανάσα από την κατάρρευση να κάνει μια επίδειξη πυγμής στο πεδίο προκειμένου να εξισορροπήσει το κλίμα που τώρα είναι εις βάρος του. Οι ανησυχίες της Αθήνας εκφράστηκαν και μέσω της φράσης που εκστόμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 7 Ιουνίου όταν είπε: «Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο», διαμηνύοντας όμως παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου