Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των νυχιών για την υγεία σας

Το χρώμα των νυχιών σας μπορεί συχνά να σας λέει κάτι για την υγεία σας, λέει η Dr. Pixie

Το χρώμα των νυχιών σας μπορεί συχνά να σας λέει κάτι για την υγεία σας, λέει η Dr. Pixie της Embarrassing Bodies και τονίζει ό,τι είναι σημαντικό  πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιονδήποτε λόγο ανησυχίας.

Ένα άτομο, σημειώνει,  που γνωρίζει πώς να διακρίνει και να εξηγεί τα “σημάδια” που δείχνουν τα νύχια του, είναι σε θέση να προλάβει εγκαίρως ορισμένες πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία του.

Κίτρινα νύχια

Αν καπνίζετε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν κιτρινίζουν μόνο τα δόντια σας, αλλά και τα νύχια. Ωστόσο, το χρώμα αυτό ίσως οφείλεται στη χρήση έντονων μανό (σκούρο κόκκινο και καφέ), όπως επίσης και στη χρήση ασετόν. Συχνή αιτία μπορεί, επίσης, να είναι και κάποια μυκητίαση ή η ψωρίαση, αλλά τότε συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως η υπερκεράτωση. Βέβαια, υπεύθυνος μπορεί να είναι και ο ίκτερος, αλλά συνήθως τότε είναι κίτρινο και το λευκό του ματιού.

Πράσινα νύχια

Τις περισσότερες φορές υπεύθυνος για την απόχρωση αυτή είναι κάποιος μύκητας του γένους Candida ή η ψευδομονάδα. Μην ανησυχείτε, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό μας, ώστε να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Λευκά νύχια

Μερικές παθήσεις, όπως οι μυκητιάσεις και η ψωρίαση, εμφανίζουν ως σύμπτωμα την ονυχόλυση, μεταξύ άλλων. Στην περίπτωση αυτή, το νύχι σηκώνεται προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να μην εφάπτεται στο δέρμα και να χάνει το ροζ χρώμα του.

Μπλε νύχια

Ίσως αποτελεί ένδειξη ότι στο σώμα σας δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο, κάτι που ίσως οφείλεται σε πνευμονική λοίμωξη ή ακόμη και καρδιοπάθεια.

Καφέ νύχια

Αυτό το χρώμα οφείλεται συχνά σε λεκέδες, είτε από νικοτίνη είτε από βερνίκι νυχιών. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά τη χημειοθεραπεία.

Μισό λευκό και μισό καφέ

Αυτά είναι τα λεγόμενα «μισά και μισά» νύχια και μπορεί να είναι σημάδι νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με την Dr Pixie.

Μωβ νύχια

Αυτό είναι ένα σημάδι του τι συμβαίνει κάτω από το νύχι, μπορεί να υπάρχει αιμάτωμα ή θρόμβος.

Μαύρες κηλίδες

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι κάποιος τραυματισμός, ο οποίος έχει προκαλέσει εσωτερικό αιμάτωμα. Ωστόσο, αν δεν θυμάστε να χτυπήσατε πουθενά, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον δερματολόγο μας, ούτως ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.

Άσπρες κηλίδες

Δεν οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου, όπως ίσως να πιστεύετε. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα λευκά αυτά σημάδια είναι αθώα και προκαλούνται από μικροτραυματισμούς της μήτρας του νυχιού. Ωστόσο, ορισμένα δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση, κάποιες μορφές μυκητιάσεων, οι εμπύρετες λοιμώξεις μπορεί να εμφανίσουν στικτές λευκές περιοχές στο νύχι.

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των νυχιών για την υγεία σας

Τέλος, οι κάθετες ραβδώσεις πάνω στα νύχια, αν δεν οφείλονται σε συχνή χρήση ασετόν ή δεν έχουν εμφανιστεί λόγω ηλικίας μπορεί να σηματοδοτούν κάποια έλλειψη βιταμινών όπως η βιταμίνη Α ή η βιταμίνη Β.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ραβδώσεις και σκούρες κηλίδες μπορεί να συνδέονται με διαταραχές, μυκητιάσεις ή ασθένειες όπως η ψωρίαση. Αν φταίει το ασετόν, μην ξεχνάς να πλένεις τα χέρια σου μετά τη χρήση του. Αν φταίει η ηλικία σου, δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα για τις ρυτίδες στα νύχια σου. Αν φταίνε τα συχνά πλυσίματα με απορρυπαντικά, μην ξεχνάς τα γάντια (ή το πλυντήριο πιάτων και ρούχων)!

πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου