Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Ακμή: Οι μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί κάποιος να εμφανίσει ακμή

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στην ζωή τους, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την ακμή που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται, ακόμη κι αν έχουν υποφέρει από αυτή.

Γιατί σχηματίζεται αρχικά η ακμή


Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι περιοχές του σώματος με τους περισσότερους λιπογόνους αδένες -όπως το πρόσωπο, το στήθος και το άνω μέρος της πλάτης– είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ακμής. Η ακμή μπορεί να σχηματιστεί εάν το έλαιο ή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος φράξουν τους θύλακες των τριχών που συνδέονται με αυτούς τους αδένες.

Επιπλέον, οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να συμβάλλουν στη συσσώρευση λιπαρότητας. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση της ακμής κατά τη διάρκεια φάσεων του εμμηνορροϊκού τους κύκλου και οι έφηβοι μπορεί να εμφανίσουν ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Ακμή: Οι μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε


Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Current Health Sciences Journal, πολλοί ασθενείς που είχαν ακμή vulgaris εμφάνιζαν έλλειψη γνώσεων σχετικά με τη δερματική νόσο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συνολική αντίληψη του κοινού για την ακμή είναι στρεβλή λόγω της παραπληροφόρησης σχετικά με την ασθένεια και ότι θα πρέπει να παρέχονται πόροι δημόσιας εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την ακμή είναι ότι προκαλείται από έλλειψη υγιεινής και ότι τα άτομα με ακμή πρέπει απλώς να πλένουν συχνότερα το πρόσωπό τους. Ο δερματολόγος John Fournier μοιράστηκε με το Boston Magazine ότι το αδιάκοπο πλύσιμο του προσώπου σας δεν βοηθάει στο να απαλλαγείτε από την ακμή. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο μπορεί να ισχύει. Ο Fournier εξήγησε ότι το πολύ συχνό πλύσιμο του δέρματός σας μπορεί να το αφήσει ξηρό, γεγονός που διεγείρει την παραγωγή περισσότερου λαδιού που μπορεί να φράξει τους πόρους.

Μια άλλη κοινή παρανόηση σχετικά με την ακμή είναι ότι μόνο οι έφηβοι την αναπτύσσουν. Αυτό είναι επίσης αναληθές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να εμφανίσουν ακμή. Ο Dr. San Filippo, σύμφωνα με το Center for Surgical Dermatology, αναφέρει ότι έχει αντιμετωπίσει ασθενείς στα 70 τους χρόνια με ακμή. Επιπλέον, ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το άγχος οδηγεί σε ακμή, το Κέντρο αναφέρει ότι αυτό είναι μόνο εν μέρει αληθές. Κάποιος που είναι ήδη επιρρεπής στην ακμή θα μπορούσε να εμφανίσει ένα ξέσπασμα ενώ είναι στρεσαρισμένος, αλλά αυτό μπορεί να μην συμβεί σε κάποιον που κανονικά δεν αναπτύσσει ακμή.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου