Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Φωτιές – Βασιλακόπουλος: Τι πρέπει να κάνουν όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα

«Με τη μάσκα υψηλής προστασίας μόνο το 10% των σωματιδίων μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μας»

Συμβουλές και οδηγίες προς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τις φωτιές έδωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Πέμπτη (21/7) ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Προφανώς μία φωτιά είναι μία συνολική τραγωδία, και για το πράσινο που καίγεται, και για τα σπίτια, ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Όσο αφορά στις συνέπειες που έχει μία πυρκαγιά, είναι τελείως διαφορετικό, αυτός που επιχειρεί στο πεδίο και έρχεται αντιμέτωπος με πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, εκεί μπορεί να πάθει θερμικό έγκαυμα όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά από την εισπνοή, και τελείως άλλες οι συνέπειες από αυτόν που είναι πιο μακριά, και υπάρχει ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια» επεσήμανε.

«Πλέον όλοι έχουμε κάποια μέτρα προστασίας, μας έμειναν οι μάσκες από τον κορονοϊό, ως εκ τούτου, εάν φορέσουμε μία μάσκα υψηλής προστασίας, εάν έχουμε ή δύο απλές χειρουργικές μάσκες, είναι κάτι που σχεδόν μόνο το 10% των σωματιδίων μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μας. Αυτές οι μάσκες έχουν φτιαχτεί για να μας προστατεύουν από τα αιωρούμενα σωματίδια, είναι επαγγελματικής χρήσεως», πρόσθεσε.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι είναι πιο ευαίσθητοι ή έχουν διάφορες πνευμονοπάθειες

«Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που είναι πιο ευαίσθητοι, ή κάποιοι που έχουν διάφορες πνευμονοπάθειες. Πρέπει άμεσα αυτοί οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους και να προσέχουν πάρα πολύ, και να πάρουν οδηγίες. Πολλοί συμπολίτες μας που είναι ασθενείς, έχουν το καλοκαίρι την κακή συνήθεια, χωρίς τη σύσταση του πνευμονολόγου τους να διακόπτουν την αγωγή για καλοκαιρινές διακοπές. Αυτοί πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου την αγωγή τους, να μιλήσουν με τον γιατρό τους και ενδεχομένως να εντατικοποιήσουν την αγωγή τους, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δειτε το βιντεο εδω 

«Οι περισσότεροι θα πρέπει να διαθέτουν μάσκες. Οι πυροσβέστες μας είναι προφανώς πιο προετοιμασμένοι γι’ αυτά τα περιστατικά. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ως άνθρωποι» είπε κλείνοντας.

πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου