Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Κένταυρος – η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει εμφανιστεί σε 10 χώρες

Κένταυρος είναι το παρατσούκλι της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον που εμφανίστηκε στην Ινδία και στη συνέχεια σε άλλες 10 χώρες.

Η νέα παραλλαγή Omicron BA.2.75 έχει ήδη εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τον Καναδά και οι ιολόγοι εκφράζουν ανησυχίες για την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή της Omicron, η οποία κέρδισε γρήγορα έδαφος στην Ινδία.

Η παραλλαγή BA.2.75 – με το παρατσούκλι “Centaurus” – εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα – και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5 , η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και εκτοπίζει γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) την χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμα περιορισμένα και δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και η επικεφαλής επιστήμονάς του ΠΟΥ στην Ινδία Δρ Soumya Swaminathan είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Ο Κένταυρος περιέχει πολλές μεταλλάξεις

Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή του, οι ιολόγοι εξετάζουν τον τεράστιο αριθμό επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει ο Κένταυρο.ς η υποπαραλλαγή BA.2.75, σε σχέση με την υποπαραλλαγή BA.2, από τις οποίες είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών, είπε ο Δρ Stephen Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός και ο συνδυασμός», είπε ο Δρ Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε την Omicron ως πιθανή ανησυχία τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της εμφάνισης τόσων πολλών μεταλλάξεων μαζί – δίνει στον ιό μια ιδιότητα «μπαλαντέρ».

«Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος γι αυτό που έρχεται μετά το BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανότατα κάτι που θα έχουμε στη συνέχεια, δηλαδή μια «παραλλαγή μιας παραλλαγής».

Ακόμα κι αν δεν επεκταθεί ο Κένταυρος σε άλλες χώρες, η ανάπτυξή του στην Ινδία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να είναι ένα πρόβλημα εκεί, τουλάχιστον, πρόσθεσε ο Peacock. «Σαφώς αναπτύσσεται αρκετά καλά στην Ινδία, αλλά η Ινδία δεν έχει πολύ BA.5 και είναι ακόμα πολύ ασαφές πόσο καλά τα πάει ενάντια σε [αυτό]».

Ο Γκρίφιν το ανέφερε ως ένα ακόμη παράδειγμα της εντυπωσιακής ικανότητας του ιού να ανέχεται αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας του – το μέρος που χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα και στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα εμβόλια.

«Πέρυσι, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η Delta αντιπροσώπευε μια εξελικτική κορυφή για τον ιό, αλλά η εμφάνιση της Omicron και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε να ακολουθούμε ένα σχέδιο σαν της γρίπης απέναντι στην εξέλιξη του ιού», είπε ο Γκρίφιν.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου