Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Νένα Χρονοπούλου: «Ασφαλώς και λύγισα, πολλοί οι θάνατοι στη ζωή μου»

«Όταν έχεις παιδί με αναπηρία, οι προσωπικές σου ανάγκες εκμηδενίζονται», λέει η Νένα Χρονοπούλου.

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τη Μαρία Σοφιανού έδωσε η Νένα Χρονοπούλου, που εξήγησε πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα όταν έχει κάποιος ένα παιδί με αναπηρία.

Πώς είναι να είσαι γονιός ΑμεΑ; Πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα;

Όταν έχεις παιδί με αναπηρία, η δική σου ζωή και οι προσωπικές σου ανάγκες εκμηδενίζονται, τη σκυτάλη παίρνει η υγεία του παιδιού, συνεπώς η καθημερινότητα του γονιού είναι εντελώς διαφορετική από των γονέων των τυπικών παιδιών. Σου λείπει ο ύπνος, η ξεκούραση, η σωματική κόπωση είναι πλέον τρόπος ζωής σου, έχεις ένα μωρό που δε μεγαλώνει ποτέ, όμως μεγαλώνουν οι ανάγκες του, αυξάνονται οι ορμόνες του, και ο όγκος του. Είναι ευλογία και πόνος, είναι μοναξιά και αγάπη… Όλα μαζί !

Μια ζωή με αρκετές δυσκολίες. Σε τι πιστεύετε; Τι σας δίνει δύναμη;

Πες το καλύτερα μία ζωή μόνο δυσκολίες… Είμαι γεννημένη για τα δύσκολα, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

Την υποκριτική την αφήσατε πίσω. Σας λείπει;

Κάποιες φορές μου λείπει η ξεγνοιασιά που υπήρχε τότε, που η δουλειά μου ήταν το μόνο που με απασχολούσε και ναι θα ήθελα να πάρει ανάσα ο εγκέφαλός μου μέσα από στιγμές θεατρικής συγκέντρωσης, όμως οι συνθήκες της ζωής μου πλέον είναι τόσο διαφορετικές και όταν αποφασίσω να κάνω κάτι που θα αφορά τη δουλειά μου, θα φροντίσω μέσα από αυτό να δοθεί ένα μήνυμα ζωής για τους ανθρώπους με αναπηρία…

Θα φροντίσω να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει να είσαι ανάπηρος ή να μεγαλώνεις ένα παιδί με αναπηρία. Είναι στα άμεσα σχέδιά μου και πολλοί φίλοι καλλιτέχνες είναι δίπλα μας, με πρώτους και καλύτερους τους συναδέλφους ηθοποιούς αλλά και φίλους τραγουδιστές που θέλουν να στηρίξουν τη φωνή των ΑμεΑ συνανθρώπων μας.

Δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη που είναι κοντά για τους ΑμεΑ φίλους μας, όμως ένας τεράστιος τραγουδιστής και δημιουργός αγκάλιασε με τις νότες και την ευαισθησία του το τραγούδι που γράφτηκε για την αποδοχή των ΑμεΑ και θα το ακούσουν όλοι μέσα στον χειμώνα που μας έρχεται. Όλο αυτό το δημιουργικό μέρος της αποδοχής της αναπηρίας μέσω διαφόρων μορφών τέχνης, είναι για εμένα βάλσαμο και μου εκπληρώνει όποιο καλλιτεχνικό όνειρο θα μπορούσα να έχω.

Λυγίσατε ποτέ; Να πείτε δηλαδή ότι δεν αντέχετε άλλο;

Ασφαλώς… Πολλοί οι θάνατοι στη ζωή μου.

Τι σας κάνει ευτυχισμένη;

Το χαμόγελο των παιδιών μας και η ελπίδα των γονέων ΑμεΑ.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου