Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς να κάνετε τις μπανάνες να μην μαυρίζουν

Συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή τους

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι μόλις ξεφλουδίσετε μία μπανάνα μετά από λίγη ώρα το χρώμα της γίνεται μαύρο ή μετά από κάποιο μικρό χρονικό διάστημα στον πάγκο οι ώριμες μπανάνες αποκτούν καφέ φλούδα.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το αποτρέψετε;

Οι μπανάνες περιέχουν το ένζυμο πολυφαινολοξειδάση και όταν το ένζυμο αλληλεπιδρά με το οξυγόνο, προκαλεί μια χημική αντίδραση. Αυτή η χημική αντίδραση, γνωστή ως ενζυμικό μαύρισμα, μετατρέπει τη φλούδα και τον καρπό της μπανάνας σε καφέ.

Τι να κάνετε για να μην μαυρίζουν οι μπανάνες σας


Υπάρχουν, λοιπόν, μερικές μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε τις μπανάνες σας από το να γίνουν καφέ, είτε καθαρισμένες, είτε με τη φλούδα, και σύμφωνα με το masterclass.com είναι άκρως αποτελεσματικές.

  • Κρατήστε την πλαστική μεμβράνη. Μερικές φορές, όταν αγοράζετε μπανάνες, υπάρχει πλαστική μεμβράνη τυλιγμένη γύρω από τις κορυφές τους. Κρατήστε αυτή τη μεμβράνη, λοιπόν, καθώς το αέριο αιθυλένιο που οδηγεί στο ενζυμικό μαύρισμα απελευθερώνεται από την κορυφή του φρούτου. Εάν το ματσάκι σας δεν έχει πλαστική μεμβράνη γύρω του, μπορείτε να προσθέσετε λίγη για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των φρούτων σας.
  • Προσθέστε κιτρικό οξύ. Για να διατηρήσετε το χρώμα από τις καθαρισμένες μπανάνες, πάρτε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και αλείψτε με αυτό την μπανάνα. Ο χυμός λάιμ, ο χυμός ανανά και ο χυμός πορτοκαλιού θα λειτουργήσουν επίσης.
  • Κρατήστε τις μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Βεβαιωθείτε ότι οι μπανάνες σας δεν πλήττονται από άμεσο ηλιακό φως. Ο ήλιος θα αυξήσει τη θερμοκρασία των μπανανών, γεγονός που θα τις κάνει να ωριμάσουν πιο γρήγορα.
  • Aποθηκεύστε τις μακριά από άλλα φρούτα. Τα αβοκάντο, τα μήλα και τα ροδάκινα εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης, οπότε αποθηκεύστε τις μπανάνες σας ολόκληρες και μη αποφλοιωμένες μακριά από αυτά τα φρούτα.

Πρέπει να αποθηκεύετε τις μπανάνες στο ψυγείο;


Η τοποθέτηση των μπανανών στο ψυγείο θα διατηρήσει τα φρούτα φρέσκα, αλλά η φλούδα της μπανάνας μπορεί να μαυρίσει. Η ψυχρότερη θερμοκρασία επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και εφόσον η μπανάνα σας είναι κίτρινη και φρέσκια όταν την τοποθετείτε στο ψυγείο, θα είναι ασφαλής για κατανάλωση μετά από ψύξη στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

Εάν η μπανάνα σας είναι ήδη καφέ και ώριμη, η τοποθέτησή της στο ψυγείο δεν θα αντιστρέψει τη διαδικασία ωρίμανσης. Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρώς πολτώδεις ή υπερώριμες μπανάνες σε συνταγές, όπως smoothies και μπανανόψωμο.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου