Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Δερματικός φραγμός: Το κλειδί για μια πραγματικά καλή επιδερμίδα

Τι είναι και πώς να τον προστατεύσετε

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο «δερματικός φραγμός», ο οποίος δεν είναι τίποτα άλλο από την «ασπίδα» που καθορίζει το πώς φαίνεται και πώς αισθάνεται το δέρμα σας. 

Και μόλις τον πειράξετε (ειδικά συστηματικά), μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα, εξανθήματα, πρόωρες ρυτίδες και πολλά άλλα.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αποκτήσετε έναν υγιή δερματικό φραγμό; Το Cosmopolitan μίλησε με τους δερματολόγους Dana Stern, Dhaval Bhanusali και Chris Tomassian, και έχει όλες τις απαντήσεις.

Τι είναι ο δερματικός φραγμός


Ο δερματικός φραγμός είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας που χρησιμεύει ως προστατευτική ασπίδα για το πρόσωπό σας. Βασικά, ολόκληρος ο σκοπός του δερματικού φραγμού είναι να προστατεύει το δέρμα σας από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, ερεθισμούς και φλεγμονές, ενώ παράλληλα συγκρατεί όλα τα καλά πράγματα -όπως υγρασία, υγρασία και περισσότερη υγρασία!.

Τεχνικά, ο δερματικός φραγμός ονομάζεται κεράτινη στιβάδα, η οποία είναι το πιο επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας σας -σκεφτείτε: το πάνω ψωμάκι στο μπέργκερ σας. Η κεράτινη στιβάδα (δερματικός φραγμός) είναι γεμάτη με ένα ολόκληρο σύστημα κυττάρων και λιπιδίων που σχηματίζουν ένα φράγμα για να διατηρούν το δέρμα σας υγιές, λέει η Dr. Stern, η οποία το παρομοιάζει με έναν τοίχο από τούβλα. «Τα κύτταρα, γνωστά και ως κερατοκύτταρα, είναι τα τούβλα του δερματικού φραγμού σας, ενώ το κονίαμα αποτελείται από διάφορα λιπίδια, όπως η χοληστερόλη και τα κεραμίδια», εξηγεί. Και κάθε κομμάτι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του οικοσυστήματος του προσώπου σας ευτυχισμένο.

Τι καταστρέφει τον δερματικό φραγμό


Δυστυχώς, ο δερματικός φραγμός είναι πολύ πιο εύθραυστος από έναν τοίχο από τούβλα και μπορεί εύκολα να «καταστραφεί» από περιβαλλοντικούς παράγοντες (έκθεση στον ήλιο, ρύπανση, κάπνισμα, ακραίες καιρικές μεταβολές), φυσική βλάβη (υπερβολική απολέπιση του προσώπου σας ή χρήση σκληρών/ερεθιστικών προϊόντων), ορισμένες ιατρικές καταστάσεις (όπως ο διαβήτης) και τη γενετική. Ακόμη και η ηλικία σας μπορεί να επηρεάσει το φράγμα σας: «Τα επίπεδα κεραμιδίου μειώνονται σημαντικά καθώς μεγαλώνουμε», λέει η Dr. Stern, «οπότε η ικανότητα του δέρματός μας να συγκρατεί την υγρασία τελικά τίθεται, επίσης, σε κίνδυνο».

Προφανώς, ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες δεν είναι υπό τον έλεγχό σας (βλέπε: γήρανση, ρύπανση, ζέστη της ερήμου και παγωμένοι χειμώνες), αλλά γενικά, η πιο σοβαρή βλάβη θα προέλθει από τη χρήση πολύ σκληρών προϊόντων, όπως τα κοκκώδη απολεπιστικά, τα έντονα οξέα και τα ξηραντικά θειικά άλατα. «Όταν ο φραγμός του δέρματός σας δεν έχει μια αποτελεσματική ισορροπία λιπών, η υγρασία και η ενυδάτωση που κάνει το δέρμα σας να φαίνεται ελαστικό, γεμάτο και σφριγηλό δεν θα διατηρηθεί», λέει η Δρ Stern.

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε έναν υγιή δερματικό φραγμό


Το κλειδί για έναν υγιή δερματικό φραγμό είναι η επούλωσή του με μια απλή ρουτίνα περιποίησης και η εφαρμογή πλούσιων ενυδατικών κρεμών. Επιμείνετε σε μια άπαχη και ενυδατική ρουτίνα για τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες πριν προσθέσετε ξανά την απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα -γενικά, ακόμη και με υγιή δερματικό φραγμό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε απολεπιστικά μόνο τρεις φορές την εβδομάδα το πολύ.

Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα απαλό πλύσιμο προσώπου το πρωί και το βράδυ, ακολουθούμενο από έναν ενυδατικό ορό προσώπου, και στη συνέχεια -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- μια πλούσια κρέμα αποκατάστασης του φραγμού. Εάν το δέρμα σας αισθάνεται σφιχτό και ξηρό, μπορείτε να τοποθετήσετε στο τέλος μια αποφρακτική αλοιφή για να σφραγίσετε όλη αυτή την ενυδάτωση και το νερό στο δέρμα σας.

Ιδανικά, η ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας θα πρέπει να είναι γεμάτη με προϊόντα που περιέχουν κεραμίδια που αποκαθιστούν τον φραγμό και υγραντικές ουσίες, λέει η Δρ. Stern, προσθέτοντας ότι τα τοπικά κεραμίδια μιμούνται τις ενυδατικές λειτουργίες του δέρματός σας για να συγκρατούν την ενυδάτωση, ενώ οι υγραντικές ουσίες, όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη «τραβούν μόρια νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα για να διατηρούν το δέρμα σας ενυδατωμένο».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου