Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Κιβωτός του Κόσμου: «Κλείδωναν μωρά δύο ετών για ώρες» – «Με απείλησαν για να ακυρώσω την καταγγελία»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πρώην φιλοξενούμενων της

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πρώην φιλοξενούμενων της “Κιβωτού του Κόσμου” για την εφιαλτική καθημερινότητα που ζούσαν, με τιμωρίες που περιλάμβαναν -μεταξύ άλλων- απομόνωση και στέρηση φαγητού, ενώ σοκάρουν και οι μαρτυρίες για κακοποίηση από τους… παιδαγωγούς.

Μία 17χρονη περιέγραψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR όσα πέρασε στη δομή της “Kιβωτού του Κόσμου” στην Πωγωνιανή, όπου βρισκόταν από έξι ετών μαζί με τη μικρότερη αδελφή της. Μετά τα 12, ήρθε αντιμέτωπη με τιμωρητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές από τους ανθρώπους της Κιβωτού.

«Έκανα μία καταγγελία για βαριές τιμωρίες σε πολύ μικρά παιδιά. Σε παιδιά τεσσάρων και πέντε χρονών. Την καταγγελία την έκανα στην Αστυνομία της Κόνιτσας και μου είπαν να την ακυρώσω, αλλιώς την αδελφή μου δε θα την ξαναδώ. Τα παιδιά -είτε δεν ήθελαν να φάνε, είτε επειδή ήταν μωρά και τα έκαναν πάνω τους- τα έβαζαν τιμωρίες. Τα κλείδωναν δύο και τριών χρονών» καταγγέλλει στο Star.

Πριν από τέσσερις μήνες, η 17χρονη κατάφερε να φύγει από την “Kιβωτό του Κόσμου” μαζί με τη μικρότερη αδελφή της. Τώρα ζουν σε κρατική δομή της Κόνιτσας.

Η ίδια έγινε πολλές φορές μάρτυρας ακραίας βίας. «Την κοπανούσε μέσα στην τουαλέτα στο καζανάκι. Είχε γίνει καταγγελία, αλλά οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί την ακύρωσαν και κάνουν ότι δεν έγινε τίποτα. Αυτός ο άνθρωπος έφυγε, αλλά μετά από τέσσερα χρόνια ξαναγύρισε και δουλεύει κανονικά».

Η ίδια, όπως περιγράφει, ήταν μάρτυρας και σε επεισόδιο με χαστούκι σε μια κοπέλα. «Καθόμασταν έξω στην αυλή να συζητήσουμε, να μας πει τι ήθελε ο πάτερ. Έφερε αντίρρηση μια κοπέλα και της έδωσε ένα χαστούκι και τελείωσε εκεί, σαν να μην έγινε τίποτα» είπε η 17χρονη.

Η 20χρονη -σήμερα- Σοφία έζησε στη δομή της Κόνιτσας για έξι χρόνια. «Κι εγώ έχει τύχει να πάρω κάποιου είδους τιμωρία, η οποία ήταν να είμαι κλειδωμένη για σχεδόν ένα τρίμηνο κι εγώ κι άλλα πέντε κορίτσια στα δωμάτιά μας και βγαίναμε για να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είχα αναρωτηθεί τον λόγο, δε μπορούσα να τον βρω πάντα. Ήταν αρκετά δύσκολα μπορώ να πω εκείνη την περίοδο που ήμουν μέσα. Εντάξει όμως, μπορεί να ήταν και δικαιολογημένα. Δεν ξέρω ακόμα», ήταν τα λόγια της στο Star.

Πρώην φιλοξενούμενη της “Κιβωτού του Κόσμου“, η 20χρονη -σήμερα- Ευγενία, μίλησε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου για όσα έζησε στις δομές των Ιωαννίνων και της Χίου, αλλά και την απόφαση των ιθυνόντων να τη διώξουν μόλις ενηλικιώθηκε, επειδή έκανε άμβλωση. «Την ημέρα της ενηλικίωσής μου, όταν γύρισα στη δομή, έβγαλαν έξω τις βαλίτσες και μου είπαν “χρόνια πολλά, να φύγεις τώρα”».

Η πρώην τρόφιμος περιέγραψε και ένα περιστατικό ενώ βρισκόταν στη δομή της Πωγωνιανής, στα Ιωάννινα.

«Θυμάμαι πως είχα τσακωθεί με μία κοπέλα, είχαμε πιαστεί στα χέρια και ένας παιδαγωγός με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”. Μία άλλη παιδαγωγός ύστερα με πήρε με το αμάξι της μία βόλτα να με ηρεμήσει και όταν γυρίσαμε η υπεύθυνη της δομής την απέλυσε».

«Μας πήραν 12 χρόνων μαζί με τον αδερφό μου από το σπίτι γιατί η μητέρα μου είναι τοξικομανής. Στον πρώτο μήνα που ήμασταν εκεί, ένα βράδυ που πέσαμε να κοιμηθούμε με τον αδερφό μου, μια κυρία ήρθε και τον χαστούκισε γιατί κουνούσε μια σακούλα.

»Μόλις το είδα, έκανα τα πάντα για να μαθευτεί, το έσκασα από την ‘Κιβωτό’, έφυγα να βρω τους συγγενείς μου να τους πω τι συμβαίνει. Ειδοποιήθηκε ο πατέρας μου και του είπαν ότι αν δεν επιστρέψουμε, θα έχει συνέπειες», περιέγραψε στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο πρώην φιλοξενούμενος, Νίκος Ασημακόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε: «Μόλις γύρισα πίσω, με έβαλαν τιμωρία στο υπόγειο, στις αποθήκες. Ήμουν σε ένα σπίτι στην Πιπίνου στο υπόγειο που είχε ρουχισμό, τρόφιμα, χαρτικά και έκανα τον αποθηκάριο. Τις πρώτες μέρες ήμουν με τα ίδια ρούχα, βρωμούσα, μέχρι που τους παρακάλεσα να αλλάξω».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», ο πατέρας Αντώνιος απομάκρυνε τέσσερα παιδιά στην εφηβεία από τη δομή της Καλαμάτας και τα μετέφερε στην δομή του Κολωνού για να τα «συνετίσει».

Άνθρωποι που γνώριζαν καταστάσεις στη δομή της Καλαμάτας μίλησαν για όσα είδαν να γίνονται μπροστά στα μάτια τους. Οι ίδιοι αναφέρουν πως σε μία από τις περιπτώσεις ο πατέρας Αντώνιος δεν δίστασε να κλείσει παιδιά στην απομόνωση, ενώ στη συνέχεια τα εξευτέλισε απαιτώντας να ζητήσουν γονατιστά συγγνώμη.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, τα έγκλειστα αγόρια έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού ενώ ήταν βρώμικα και έδειχναν παραμελημένα.

Πηγή: Newsit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου