Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Κιβωτός του Κόσμου: Βροχή οι καταγγελίες – «Ο πατέρας Αντώνιος κράτησε παιδιά κλειδωμένα για δύο μήνες»

Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατούσε στην Κιβωτό του Κόσμου. 

Ένα εξαιρετικά νοσηρό κλίμα μεταφέρουν στις περιγραφές τους ότι επικρατούσε και στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα άνθρωποι που γνωρίζουν περιστατικά εκ των έσω και μίλησαν στην εφημερίδα «Ελευθερία».

Οι άνθρωποι αυτοί πέρα από τα σημάδια κακής οργάνωσης και την έλλειψη ενός σταθερού περιβάλλοντος για τα φιλοξενούμενα παιδιά έγιναν αυτήκοοι μάρτυρες ενός περιστατικού «συνετισμού» που φέρεται να έγινε δύο μήνες μετά τα Χριστούγεννα, στην Αθήνα, αναφέρει το ρεπορτάζ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιανουάριο η απομάκρυνση από τη δομή της Καλαμάτας 4 παιδιών γιατί -όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες- ο πατέρας Αντώνιος έκρινε ότι χρειάζεται να τα συνετίσει επειδή είχαν μπλέξει με κακές παρέες στην Καλαμάτα.

Μεταξύ των 4 αυτών παιδιών, μαθητών Λυκείου οι τρεις και ο ένας Γυμνασίου, φέρεται να ήταν και ο 19χρονος που κατήγγειλε στις Αρχές πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Τα παιδιά αυτά, όπως μετέφεραν, τα κρατούσε ο πατέρας Αντώνιος κλειδωμένα για δύο μήνες σε παράρτημα της οργάνωσης στην Αθήνα «για να τους δείξει πώς πρέπει να λειτουργούν» κι όταν σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα κλήθηκαν μικρότερα παιδιά από τη δομή της Καλαμάτας να τον επισκεφτούν, ξεκλείδωσε τα μεγαλύτερα αγόρια και τα έβαλε να γονατίσουν μπροστά στα μικρότερα και να παρακαλέσουν για τη συγχώρεσή τους, επειδή φάνηκαν ανάξια.


Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, τα έγκλειστα αγόρια έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού ενώ ήταν βρόμικα και έδειχναν παραμελημένα.   

Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων

Την ίδια ώρα, ανοίγει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Οι εισαγγελείς ανηλίκων, Αικ. Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή έχουν, πλέον, στα χέρια τους τη δικογραφία και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα καλέσουν νέους μάρτυρες προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση.

Πρόθεση των εισαγγελικών αρχών είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα από αύριο θα αρχίσουν να περνούν το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου, προκειμένου να καταθέσουν, παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές.

Μεταξύ των μαρτύρων φέρεται να βρίσκεται και πρόσωπο το οποίο κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει την πρόθεση του να εισφέρει στοιχεία στο πλαίσιο της έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο του εισαγγελέα βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων τρεις εργαζόμενοι και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος το οποίο φέρεται να έχει καταγγείλει ο 19χρονος που διέμενε στη δομή για σεξουαλική κακοποίηση.

Τα αδικήματα που έρευνα η εισαγγελία μέχρι τώρα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκονται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβίβασε ο Συνήγορος του Πολίτη και στην πλειονότητα τους αφορούν κακοποίηση,  σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και  απομόνωση παιδιών από το σχολείο.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του περασμένου Αυγούστου όταν έφτασαν στην εισαγγελία δυο emails του Συνήγορου του Πολίτη. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτά δεν υπήρχε άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Κάτι που συνέβη όταν πριν λίγες ημέρες κατέθεσε ο 19χρονος.

Οι μαρτυρίες των νέων προσώπων θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην υπόθεση καθώς τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από τα ενδεχόμενα στοιχεία που θα προκύψουν.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου