Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Πρέπει να πίνουμε νερό, όταν γυμναζόμαστε;

Πρέπει να πίνουμε νερό όταν γυμναζόμαστε;

Το νερό σε σωστή ποσότητα στον οργανισμό μπορεί, να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Επειδή το νερό είναι σημαντικό σε τόσο πολλές σωματικές λειτουργίες, η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού είναι σημαντική για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας.

Τα άτομα που ασκούνται πολύ πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το νερό που καταναλώνουν είναι σε επαρκή ποσότητα, αφού η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του οργανισμού, σύμφωνα με το MedlinePlus.

Οι μικρές απώλειες υγρών που δεν αναπληρώνονται, μπορεί να εμποδίσουν την απόδοση, ενώ οι μεγάλες απώλειες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία ή και θάνατο, αναφέρει στο eatthis.com, ο Matt Morris, Master Trainer και Programming Manager, NASM-CPT και προσθέτει ότι, όταν η θερμοκρασία μας ανεβαίνει, κατά τη διάρκεια της άσκησης για παράδειγμα, χάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού μέσω του ιδρώτα.

Σε μία ώρα εντατικής άσκησης το σώμα μας μπορεί να χάσει ακόμη και ένα λίτρο νερό ή περισσότερο. Αν δεν αναπληρώσουμε αυτό το νερό και το σώμα μας δεν μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία του, τότε μπαίνουμε σε κατάσταση αφυδάτωσης. Η δίψα στη διάρκεια της έντονης άσκησης είναι αναξιόπιστος δείκτης απώλειας νερού, αφού ο μηχανισμός της δίψας υπολείπεται χρονικά της πραγματικής ανάγκης. Είναι λοιπόν σημαντικό να πίνει κανείς νερό πριν αισθανθεί δίψα, λέει ο Morris.

Πόσο νερό  πρέπει να καταναλώνουμε πριν και κατά της διάρκεια της άσκησης;

Περίπου μία ώρα νωρίτερα πρέπει να πιεί μισό λίτρο υγρά. Χρειάζονται περίπου 60 λεπτά για να απομακρυνθεί αυτή η ποσότητα υγρών από το στομάχι και να βρει τον δρόμο της προς τους μυς, με αποτέλεσμα όταν αρχίσει η προπόνηση να είναι ο ασκούμενος καλά ενυδατωμένος, αναφέρει η Cleveland Clinic.

Το πώς θα καταναλωθούν τα υγρά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενυδάτωση του οργανισμού. Πολλοί άνθρωποι πίνουν με μικρές γουλιές, όμως το «μονορούφι» είναι πολύ καλύτερο, διότι οι μεγάλες ποσότητες υγρών απομακρύνονται πιο γρήγορα από το στομάχι και αυτό είναι σημαντικό. Ο κόσμος νομίζει ότι με τις μικρές γουλιές δεν θα πονέσει το στομάχι του, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτές είναι που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις επειδή οι μικρές ποσότητες υγρών παραμένουν επί περισσότερη ώρα σε στομάχι και έντερο.

Αντίθετα, όταν το στομάχι γεμίζει με υγρά, διεγείρεται η δραστηριότητα ορισμένων υποδοχέων του στομάχου που αυξάνουν την ενδογαστρική πίεση και ευνοούν την ταχύτατη κένωσή του. Γι΄ αυτό είναι προτιμότερο να πίνει ο ασκούμενος τα υγρά μονορούφι.

Οφέλη για τον οργανισμό

Το νερό μπορεί να βελτιώσει το πρόγραμμα γυμναστικής μας και οι ειδικοί τονίζουν ότι όσο περισσότερο ενυδατωμένοι είμαστε την ώρα που γυμναζόμαστε τόσο λιγότερο αισθανόμαστε κούραση. Νέα έρευνα δείχνει, επίσης, ότι αν πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας, γυμναζόμαστε για περισσότερο χρόνο.

Το νερό αυξάνει την δύναμη και την απόδοση κατά την προπόνηση μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν είμαστε έστω και λίγο αφυδατωμένοι τότε η δύναμη και η γενικότερη απόδοση μας όταν γυμναζόμαστε μειώνεται δραματικά. Ακόμα και 3 με 4% μείωση στα επίπεδα νερού στο σώμα μας μπορεί να επιφέρει 10 – 20% μείωση σε μυϊκές συσπάσεις και άρα σε δύναμη.

Όταν αναφερόμαστε σε προπόνηση με αντίσταση (όπως βάρη) και έντονη αερόβια ή αναερόβια άσκηση (spinning, aerobic κτλ.), τότε τα επίπεδα δύναμης μας παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο και είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Επίσης, το νερό μας βοηθά να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Η έντονη άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφέρει καταπόνηση στις κλειδώσεις μας. Το νερό μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταπονήσεις με το να λιπαίνει τις κλειδώσεις και να δημιουργεί ένα προστατευτικό «μαξιλάρι» γύρω τους προστατεύοντας τες.

Το νερό αυξάνει άμεσα την αντοχή μας. Μια από τις βασικές δουλειές του συκωτιού είναι να μεταβολίζει το λίπος και άρα να δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Ενέργεια που είναι απαραίτητη για την εξαντλητική προπόνηση. Μια άλλη επίσης σημαντική δουλειά που κάνει το συκώτι μας είναι να βοηθά τα νεφρά να αποβάλουν τα άχρηστα συστατικά μέσω των ούρων.

Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό αυτά τα απόβλητα, θα αρχίσουν να συσσωρεύονται στο σώμα και θα εξαναγκάσουν το συκώτι και τα νεφρά να δουλέψουν πολύ πιο εντατικά για να τα αποβάλουν. Αυτό σημαίνει ότι το συκώτι επιβαρύνεται και αναγκάζεται να «επικεντρωθεί» στην αποβολή των άχρηστων συστατικών από το σώμα, βάζοντας την διαδικασία μεταβολισμού του λίπους και άρα παραγωγής ενέργειας, σε δεύτερη μοίρα. Αποτέλεσμα; Η αντοχή μειώνεται.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου