Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Λαμπάκια για το Δέντρο | Οδηγός αγοράς & Tips

 Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στους λαμπτήρες led είναι μεγάλη.

 Στα καταστήματα εποχικών ειδών, σε ηλεκτρολογεία, σε πολυκαταστήματα και online shops θα δείτε τόσους διαφορετικούς κωδικούς, τιμές και ποιότητες με αποτέλεσμα δύσκολα να καταλάβετε τις διαφορές τους.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα σχετικά με τις διαφορές στην ποιότητα και την καταλληλότητα στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.

Πριν κάποια χρόνια και πριν εμφανιστούν στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια LED κυκλοφορούσαν τα λαμπάκια πυρακτώσεως. Πυρακτώσεως είναι τα λαμπάκια που τοποθετούσαμε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και το λαμπάκι με την χρήση του θερμαίνεται.

Παρόλο που είχαν όλες τις απαραίτητες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ύπηρχε ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και λόγω του γεγονότος ότι ηταν με παροχή ρεύματος 220 Volt με αποτελεσμα σε περίπτωση που κάποιο καλωδιάκι κοβόταν να υπάρχει ο φόβος ηλεκτροπληξίας.

Όταν ξεκίνησαν τα λαμπάκια Led να κυκλοφορούν στην αγορά, λόγω της καινοτόμας τεχνολογίας η τιμή τους συγκριτικά με τα πυρακτώσεως ήταν αρκετά μεγαλύτερη. Με το πέρασμα των χρόνων, η τιμή των led μειώθηκε πολύ με αποτέλεσμα τα πυρακτώσεως να μην παράγονται πλέον σχεδόν καθόλου.

Τα πλεονεκτήμα των Led είναι:

 1. Μικρή κατανάλωση
 2. Έντονος φωτισμός
 3. Επιλογή σε μεγάλο φάσμα χρωμάτων φωτισμού
 4. Αν καεί ενα λαμπάκι η λειτουργία τους συνεχίζει

Επίσης, ενώ τα πρώτα χρόνια των LED η παροχή ρεύματος ήταν 220Volt, πλέον τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια LED συνοδεύονται με μετασχηματιστή που μετατρέπει την τάση σε 24-31Volt και προσφέρει 3 βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα Led των 220Volt.

 1. Δεν υπάρχει φόβος ηλεκτροπληξίας.
 2. Εχει πιο λεπτό καλώδιο, συνεπώς χαμηλότερο κόστος.
 3. Λόγω χαμηλής τάσης είναι κατάλληλο και για εξωτερικό χώρο.

Σχετικά με την καταλληλότητα για εξωτερικό χώρο πρέπει να ξακαθαρίσουμε κάτι. Τα λαμπάκια με μετασχηματιστή παίρνουν την έγκριση "Κατάλληλα για εξωτερικό χώρο" μόνο και μόνο απο θέμα ασφαλείας, επειδή λόγω της χαμηλής τάσης δεν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Αν ζητάτε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια αδιάβροχα θα πρέπει τα λαμπάκια που θα επιλέξετε να έχουν βαθμό στεγανώτητας IP44 ή μεγαλύτερο. Τα IP44 λαμπάκια έχουν τάση 220volt, αρκετά πιο χοντρό καλώδιο (rubber) και αρκετά μεγαλύτερο λαμπάκι.

Τα λαμπάκια με μεταχηματιστή με 31Volt θα τα βρείτε σε διάφορους τύπους ανάλογα με την χρήση που θέλετε να κάνετε. Υπάρχουν βροχές και κουρτίνες, ασύμμετρες και συμμετρικές αντιστοιχα που τα χρησιμοποιούμε συνήθως στα μπαλκόνια, υπάρχουν τα λαμπάκια χαλκού (Copper) που διακρίνονται απο το πολύ λεπτό τους καλώδιο και προσφέρονται για διακοσμήσεις, υπάρχουν μπαταρίας και τέλος τα λαμπάκια που συνηθίζεται να βάζουμε στο δέντρο.

Αυτά συνήθως είναι ή σταθερά επεκτεινόμενα που δίνουν την δυνατότητα να επεκτείνονται σε περίπτωση που θέλουμε περισσότερα λαμπάκια ή λαμπάκια με πρόγραμμα.Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σειρές με πρόγραμμα που υποστηρίζουν με μία παροχή έως και 1500 λαμπάκια και πολλά συνεχόμενα μέτρα. Παλαιότερα, τα λαμπάκια με πρόγραμμα έβγαζαν σειρές εως 240-300 λαμπάκια με αποτέλεσμα για ένα μεγάλο δέντρο να χρειάζεσαι 2-3 διαφορετικές παροχές ρεύματος.To μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι, λόγω των πολλών παροχών και τις διαφορετικές λειτουργίες προγραμμάτων, κάποιο σημείο του δέντρου να μένει αναμμένο και κάποιο άλλο να ηταν σβηστό ή να δούλευε διαφορετικά.

Tips & Συμβουλές για λαμπάκια χριστουγεννιάτικα

Για ένα όμορφο αποτέλεσμα σε χριστουγεννιάτικο δέντρο αναλογα και με την πυκνότητα, το αν θα είναι σε γωνία και το πόσο φως θέλετε, χρειάζεστε:

1 Δέντρο 1.80m - 480 Led

2 Δέντρο 2.10m - 800Led

3 Δέντρο 2.40m - 1000Led

 • Σε επαγγελματικούς χώρους προτείνουμε συνήθως σταθερά επεκτεινόμενα φωτάκια ενω σε σπίτια μεγαλύτερες σειρές με επιλογή προγραμμάτων ή σταθερού φωτισμού.
 • Σε σπίτια προτείνουμε συνήθως θερμό φως για πιο ζεστό αποτέλεσμα.
 • Όταν τοποθετούμε σειρές με πολλά λαμπάκια και πολλά μέτρα καλώδιο, καλό θα είναι η τοποθέτηση να ξεκινάει χαμηλά που συνήθως είναι η μπρίζα και με κίνηση "Ζικ Ζακ" να ανεβαίνουμε προς τα πάνω. Αυτό εχει ως αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα και η αποξήλωση τους.
 • Όταν έχουμε λαμπάκια με μετασχηματιστή που δεν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας προτείνουμε η τοποθέτηση να γίνεται ενω τα φωτάκια είναι στη μπρίζα.Αυτό βοηθάει να βλέπουμε καλύτερα που ακουμπάμε στο δέντρο τα λαμπάκια, ενω στην αποξήλωση.
 • Στην αποξήλωση απο το δέντρο προσέχουμε να μην τραβάμε δυνατά γιατι αν φύγει ενα καλωδιάκι θα καταστραφεί όλη η σειρά.
 • Όταν έρθει η στιγμή να τοποθετήσουμε τα λαμπάκια μας στο δέντρο προτείνουμε να τα βάλετε όπως είναι σε κουλούρα στο ρεύμα ώστε να ζεσταθούν λίγο πριν το απότομο άνοιγμα τους.
 • Σε περίπτωση που σταματήσει η λειτουργία στα λαμπάκια σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει χαλάσει ο μετασχηματιστής. Σε αυτή την περιπτωση επισκεφτείτε το κατάστημα που κάνατε την αγορά για να κάνετε την αντικατάσταση.
 • Σε περίπτωση που θέλετε να χρησημοποιήσετε τα λαμπάκια σας σε εξωτερικό χώρο για μόνιμη χρήση, επιλέξτε λαμπάκια IP44 rubber. Είναι σχεδόν στη διπλάσια τιμή από τα αντίστοιχα απλά, αλλα η αντοχή τους είναι πολυ μεγαλύτερη.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου