Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

«Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πληγώθηκε πολύ από την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας» – Τι λέει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

«Τον γνώριζα πριν παντρευτεί την Άννα Μαρία. Ήταν συναισθηματικά γενναιόδωρος, ειλικρινής και πάρα πολύ απλός»

Οποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που παραβρέθηκαν στην εξόδια ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι.

Σχολιάζοντας την κηδεία, παρατήρησε πως θα μπορούσε να υπάρξει η εκπροσώπηση των Ένοπλων Δυνάμεων.

«Πιστεύω ότι σε ένα νεκρό είθισται στην Ελλάδα να αποδίδεται η τιμή του αξιώματος που είχε κάποια στιγμή στη ζωή του. Είχε κάποια στιγμή στη ζωή του το αξίωμα του βασιλέως. Καλό, κακό, είναι άλλη ιστορία, δεν το κρίνουμε τώρα. Συνεπώς θα μπορούσε να υπάρχει μία εκπροσώπηση των Ένοπλων Δυνάμεων, πιστεύω», δήλωσε.

«Από ότι γνωρίζω, όταν πεθαίνει κάποιος αξιωματικός των Ένοπλων Δυνάμεων, νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες τουφεκιές που ρίχονται προς τιμήν του. Εδώ υπήρξε η σιωπή. Η εξόδιος ακολουθία ήταν πολύ συγκινητική, με τους 12 Μητροπολίτες και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και νομίζω ότι διεξήχθη κατά τρόπο άψογο. Υπήρχε τάξη, είχε τουλάχιστον οργανωθεί πολύ καλά, με σεμνότητα και αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε.

Μετά την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι οι προσκεκλημένοι γύρισαν στην Αθήνα και δείπνησαν σε μεγάλο ξενοδοχείο.

«Χθες δεν ήταν μέρα για πολλές συζητήσεις… Εκφράζει κανείς τα συλλυπητήριά του. Τα μέλη της οικογένειας, η Άννα Μαρία, τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως βασιλιά, ήταν απασχολημένα με το οργανωτικό κομμάτι της κηδείας και της ταφής», εξήγησε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα επικοινωνίας, ενώ αποκάλυψε πως εκείνο που τον είχε πληγώσει βαθύτατα ήταν η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας.

«Τον είχε πληγώσει πάρα πολύ η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας. Κατά τη διάρκεια της Χούντας, οι Συνταγματάρχες είχαν αφαιρέσει την ιθαγένεια από την Μελίνα Μερκούρη. Εδώ, του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια χωρίς να υπάρχουν τα πιστεύω ή νομικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Αυτό είχε πληγώσει και τον ίδιο και τα παιδιά του. Το να του αφαιρέσουν την ιθαγένεια ήταν ένα μέτρο σκληρό και εκδήλωση φανατισμού, που δεν εξυπηρετούσε κάτι άλλο», είπε ο ποινικολόγος.

Τέλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Δειτε το βιντεο εδω

«Τον γνώριζα πριν παντρευτεί την Άννα Μαρία. Το μόνο που θα μπορούσα να πω με μεγάλη βεβαιότητα ήταν η αγάπη του για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Ήταν συναισθηματικά γενναιόδωρος, ειλικρινής και πάρα πολύ απλός. Τώρα, η κριτική για το πως λειτούργησε ως βασιλιάς θα κριθεί εν καιρώ», δήλωσε.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου