Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Πώς ξεσκεπάστηκε το δίκτυο τρομοκρατών που σχεδίαζε χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας

Οι δύο Πακιστανοί έκαναν κατόπτευση του χώρου - Θα σκότωναν με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά

Ηανάλυση στα κινητά τηλέφωνα των δύο Πακιστανών έδωσε στην ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τις απαντήσεις που ζητούσαν για το τρομοκρατικό δίκτυο που φέρεται να σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα.

Ο 27χρονος και ο 29χρονος, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, έπαιρναν εντολές -μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών που είχαν στα κινητά τους- από έναν 30χρονο ομοεθνή τους με «έδρα» το Ιράν.

Η ΕΥΠ είχε εδώ και καιρό την πληροφορία ότι εξτρεμιστές που βρίσκονται στο εξωτερικό οργανώνουν τρομοκρατική χτυπήματα με στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Εντός του 2022 άλλωστε είχαμε και εξάρθρωση εξτρεμιστικού πυρήνα στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες (σ.σ. ενδεχομένως να προήλθαν από τη Μοσάντ) αυτές ανέφεραν ότι άντρας από το Ιράν έχει «στρατολογήσει» Πακιστανούς στη χώρα μας. Τέτοιου είδους εξτρεμιστικές -αντισημιτικές- ομάδες είχαν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο στην Κύπρο το 2021, όταν και πάλι Πακιστανοί φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό στόχο.

Έκαναν κατόπτευση του εστιατορίου – συναγωγής

Προχωρώντας σε συνδυασμό στοιχείων και πληροφοριών η ΕΥΠ έβαλε στο μικροσκόπιο της δύο Πακιστανούς, 27 και 29 ετών, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα και παρέμεναν στη χώρα εδώ και σχεδόν μία πενταετία χωρίς έγγραφα παραμονής. Οι υποψίες για τη δράση τους άρχισαν να εντείνονται όταν από την παρακολούθησή τους προέκυψε ότι έκαναν κατόπτευση εβραϊκού εστιατορίου – συναγωγής στου Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας. Η επίθεση θα γινόταν σε ένα από τα κεντρικότερα, πιο πολυσύχναστα και πιο τουριστικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο αιματοκύλισμα.

Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων βρέθηκαν συνομιλίες με τον 30χρονο εντολέα τους, ο οποίος φέρεται να τους ζητούσε επιτακτικά να επισπεύσουν την επίθεση στο εστιατόριο. Οι δύο Πακιστανοί γνώριζαν τον 30χρονο «εγκέφαλο» του δικτύου, καθώς κατάγονται από το ίδιο χωριό (σ.σ. επαρχεία Παντζάμπ), ενώ το κίνητρο τους ήταν οικονομικό καθώς τους ζητούσε «να σκοτώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε», με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου