Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Πραγματογνώμονας Δέδες για τραγωδία στα Τέμπη: Δεν γίνεται να αλλάξει γραμμή ο μηχανοδηγός χωρίς εντολή σταθμάρχη

«Δεν λειτουργούσε η σηματοδότηση και δεν υπήρχε και οπτική επαφή»

Για το σοκαριστικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους μίλησε την Τετάρτη (1/3) ο πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες τονίζοντας πως «δεν γίνεται να αλλάξει γραμμή ο μηχανοδηγός χωρίς εντολή του σταθμάρχη».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και προσπαθώντας να εξηγήσει τι μπορεί να οδήγησε στην τραγωδία υπογράμμισε πως το ότι δεν υπήρχε οπτικό πεδίο έπαιξε το ρόλο του, αλλά τον σημαντικότερο είχαν οι σηματοδότες που δεν λειτουργούσαν, ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν.

«Προκύπτουν βασικά στοιχεία για να βγει ένα αρχικό συμπέρασμα. Τα βασικά στοιχεία είναι ότι έχουμε μια αλλαγή γραμμής, από την γραμμή ανόδου προς τη γραμμή καθόδου του συγκεκριμένου intercity που εκτελούσε δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Με εντολή του σταθμάρχη, γιατί δεν γίνεται ο μηχανοδηγός να αλλάξει γραμμή από μόνος του, έχει γίνει αλλαγή της γραμμής και το τρένο στη Λάρισα μπήκε στη γραμμή καθόδου αντί να συνεχίσει στην άνοδο» είπε και διερωτήθηκε «Πώς ξεκίνησε από τη Λάρισα να αλλάξει γραμμή, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει άλλο τρένο;».

«Αυτό που ενίσχυσε την εξέλιξη του δυστυχήματος ήταν η μη λειτουργία του συστήματος φωτοσήματος και της σηματοδότησης»

«Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό θα αποσαφηνιστεί από τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν, δηλαδή αν υπήρχε πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση της ανόδου ή ότι άλλο. Αυτό που ενίσχυσε την εξέλιξη του δυστυχήματος ήταν η μη λειτουργία του συστήματος φωτοσήματος και σηματοδότησης της συγκεκριμένης γραμμής. Και λάθος να γίνει από μηχανοδηγό ή από σταθμάρχη και να πάρει διαφορετική γραμμή ένας συρμός, η ασφαλιστική δικλείδα είναι η φωτοσήμανση, η οποία δεν δούλεψε, όπως και δεν δούλευαν παλαιότερα» σημείωσε ο πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες.

«Δεν δούλευαν καθόλου γιατί από ότι άκουσα, αν και είχαν εγκατασταθεί τα συστήματα, και στην αμαξοστοιχία και στις γραμμές, δεν είχαν επικαιροποιηθεί για να δουλέψουν. Δηλαδή δεν ήταν συμβατό το λογισμικό του τρένου με το άλλο λογισμικό» συμπλήρωσε.

«Οι άνθρωποι έφυγαν λόγο εγκληματικής αμέλειας των υπευθύνων και λόγο του ότι τα συστήματα δεν δούλεψαν. Για εμένα υπάρχει διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, που είναι κακούργημα.

Από τα στοιχεία που έχω, η ταχύτητα του intercity μπορεί να πιάσει σε αυτό το σημείο τα 160χλμ. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτή την ταχύτητα με τη μάζα που έχουν τα έξι βαγόνια, κοντά 300 τόνοι, θα βγάλουμε μια τεράστια ορμή.

Δειτε το βιντεο εδω

Αντίστοιχα και σε αυτό το τρένο που κατέβαινε πάλι δεν λειτουργούσε η σηματοδότηση και δεν υπήρχε και οπτική επαφή -καθώς το ένα έβγαινε από το τούνελ- για να προλάβουν να φρενάρουν έστω και λίγο» ανέφερε ο Αναστάσιος Δέδες.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου