Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Χωρίς τέλος οι αποκαλύψεις για τον Αλέξη Γεωργούλη: «Έβριζε και είχε εξάρσεις» – Τι ακολουθεί για τον ευρωβουλευτή

Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά του, οι οποίες τέθηκαν στην πορεία στο αρχείο

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε στο φως η καταγγελία που έκανε σε βάρος του πριν από τρία περίπου χρόνια η Ελένη Χρονοπούλου.

Πληροφορίες για νέες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά του ευρωβουλευτή, οι οποίες τέθηκαν στην πορεία στο αρχείο βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά την ανακοίνωση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ότι οι βελγικές αρχές ζητούν την άρση της ασυλίας του.

«Υπήρξε καταγγελία σε αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εργασιακή κακομεταχείριση από συνεργάτη του περίπου στην αρχή της θητείας του. Έβριζε και είχε εξάρσεις» αναφέρει νέα μαρτυρία, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το χρονικό της καταγγελίας


Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος της Κομισιόν έδωσε απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει, σχετικά με την χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης της καταγγελίας σε βάρος του ευρωβουλευτή για βιασμό και σωματική βλάβη. «Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.

[…] Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης» αναφέρει.


«Η κ. Χρονοπούλου έχει το ψυχικό σθένος και τη δύναμη να ανταπεξέρχεται σε ολο αυτό που γίνεται τις τελευταίες δύο μέρες χωρίς να είναι, όπως νομίζω απολύτως σαφές σε όλους, δική της επιλογή» τονίζει ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας Σπήλιος Σπηλιάκος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι έρευνες για την υπόθεση διήρκησαν τρία χρόνια, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο στο Βέλγιο.

«Τρία χρόνια για μία έρευνα για βιασμό για την οποία από τη πρώτη στιγμή μέσα σε 2-3-4 μήνες έχουν όλα τα στοιχεία δοθεί στην εισαγγελία, είναι υπερβολική για τα βελγικά δεδομένα» τονίζει ο δικηγόρος Βελγίου, Νίκος Κορογιαννάκης.

Ο ευρωβουλευτής μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του δηλώνει άγνοια για την καταγγελία εις βάρος του και αρνείται τις κατηγορίες.

«Δεν έχει κληθεί ποτέ, δεν γνωρίζουμε την δικογραφία, δεν έχουμε λάβει γνώση ακόμη της καταγγελίας που έχει γίνει, ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και γι΄αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε φήμες, θα περιμένουμε να λάβουμε την δικογραφία πιθανόν την Πέμπτη, το μεσημέρι και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια τοποθέτηση» επισημαίνει η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη, Σταματίνα Μαλλά.

Ο βελγικός ποινικός κώδικας προβλέπει βαρύτατες ποινές για το αδίκημα του βιασμού.

«Η ποινή που ορίζει ο βελγικός ποινικός κώδικας είναι 5 έως 10 χρόνια φυλακή για τον βιασμό. Τα εκτιτέα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εκτίονται στην Ελλάδα. Αν είναι 5 χρόνια συζητάμε για 3 στη φυλακή, δεν συζητάμε για μήνες στη φυλακή».

Ο κ. Γεωργούλης μέσω των δικηγόρων του, δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

Την Πέμπτη στα χέρια των δικηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη η δικογραφία



Την Πέμπτη 20 Απριλίου αναμένεται να λάβουν την δικογραφία οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες πληθαίνουν οι συζητήσεις για επιπλέον περιπτώσεις με μαρτυρίες, οι οποίες κάνουν λόγο και για κακοποιητική εργασιακή συμπεριφορά.

Δεν αποκλείεται να δει το φως της δημοσιότητας και νέα καταγγελία. Υπάρχει έντονη κινητικότητα αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Κάτι που επίσης συζητείται έντονα είναι ότι ο ίδιος είχε αλλάξει πολλούς συνεργάτες μέχρι τώρα, με πληροφορίες να μιλούν για τουλάχιστον πέντε άτομα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του κ. Γεωργούλη, οι αρχές θα στείλουν επιστολή και θα τον καλέσουν να καταθέσει εξηγώντας τον λόγο που τον καλούν ή θα μπορούσε να πάει αστυνομικός στο σπίτι του να τον καλέσει να καταθέσει. Συνήθως, γίνεται με επιστολή.

Στη συνέχεια, ο ίδιος δίνει τη δική του εκδοχή και εν συνεχεία ο ανακριτής αποφασίζει για προφυλάκιση ή μη.

Έγκριτοι νομικοί των Βρυξελλών αναφέρουν ότι επειδή ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια, το πιο πιθανόν είναι να μην προφυλακιστεί, αλλά αντιθέτως να δοθεί ημερομηνία της δίκης λ.χ. σε ένα εξάμηνο και μέχρι τότε ο ίδιος θα παραμένει εκτός φυλακής και χωρίς περιοριστικούς όρους.

Εφόσον καταδικαστεί για βιασμό, η ποινή είναι από πέντε μέχρι δέκα χρόνια. Αναμένεται, πλέον, να συζητηθεί η υπόθεση στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου