Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Σπάνιο ψάρι από τα βάθη της θάλασσας προάγγελος καταστροφών

 Πανικός έχει προκληθεί στην Ιαπωνία από την επανεμφάνιση ενός σπάνιου ψαριού το οποίο ζει στα βάθη της θάλασσας και το οποίο συνδέεται με φυσικές καταστροφές και πιο συγκεκριμένα με σεισμούς και τσουνάμι.

Πρόκειται για τεράστιους ρηγάλεκους, οι οποίοι βρέθηκαν την Παρασκευή πιασμένες στα δίχτυα στα ανοικτά της περιφέρειας Τογιάμα, στα βόρεια της χώρας. 

Τις τελευταίες μέρες έχουν βρεθεί επτά τέτοια ψάρια, μεταξύ των οποίων ένα μήκους 3,2 μέτρων που ξεβράστηκε σε ακτή και ένα 4 μέτρων που μπερδεύτηκε σε δίχτυα.


Οι “φοβεροί και τρομεροί” ρηγάλεκοι ζουν σε βάθη από 200 έως 1.000 μέτρα, έχουν ασημένια χρώμα και κόκκινα πτερύγια. Στην Ιαπωνία λέγονται “αγγελιοφόρος από το παλάτι του βασιλιά της θάλασσας” και σύμφωνα με τον θρύλο εμφανίζονται στην επιφάνεια όταν επίκειται υποθαλάσσιος σεισμός.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. “Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τη θεωρία ότι οι ρηγάλεκοι εμφανίζονται πριν από μεγάλες καταστροφές. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να αποκλείσουμε 100% τη πιθανότητα αυτή. Θα μπορούσε η εμφάνιση τους να σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη ή να υπάρχει κάποιος λόγος που απλά δεν γνωρίζουμε” δήλωσε στο CNN ο Καζούσα Σαΐμπα, υπεύθυνος του ενυδρείου Ουόζου.

Ο μύθος ότι το τεράστιο ψάρι είναι προάγγελος καταστροφών ενισχύθηκε μετά τον σεισμό της Φουκουσίμα το 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε, το οποίο οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. Τουλάχιστον 12 τέτοια ψάρια είχαν εμφανιστεί στις ακτές της Ιαπωνίας τους μήνες πριν την τραγωδία, σύμφωνα με το Kyodo News.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου