Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Ποια χώρα δεν έχει καθόλου φίδια και γιατί;

Ο πιο γνωστός ιρλανδικός μύθος έχει πρωταγωνιστή τον Άγιο Πατρίκιο, ο οποίος με τη δύναμη της πίστης του οδηγούσε όλα τα φίδια στη θάλασσα και έτσι τα απομάκρυνε από τη χώρα

Κι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι πράγματι γι’αυτό το λόγο δεν υπάρχουν φίδια στην Ιρλανδία, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι αλήθεια.

Δεν υπάρχουν φίδια εν μέρει για τον ίδιο λόγο που δεν υπάρχουν και στη Χαβάη, την Ισλανδία, τη Γροιλανδία: η Ιρλανδία, γνωστή και με το όνομα Emerald Isle, είναι νησί.

Κάποτε η Ιρλανδία ήταν συνδεδεμένη με ένα μεγάλο κομμάτι ξηράς. Όμως αυτό ήταν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι πολύ κρύα για να επιζήσουν τα ψυχρόαιμα ερπετά.

Όταν αυτή η εποχή τελείωσε πριν από περίπου 10.000 χρόνια και οι πάγοι έλιωσαν, η χερσαία γέφυρα μεταξύ της Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Ευρώπης πλημμύρισε και έτσι τα φίδια δεν μπόρεσαν να τη διασχίσουν.

Άλλα ζώα όπως οι αγριόχοιροι, ο λύγκας και οι καφέ αρκούδες κατάφεραν να περάσουν απέναντι, όπως και ένα μόνο ερπετό: η σαύρα. Τα φίδια δεν τα κατάφεραν.

Και μπορεί η Ιρλανδία να φημίζεται για το γεγονός ότι δεν έχει φίδια, ωστόσο οι Ιρλανδοί έχουν μετατρέψει την ιδιοκτησία φιδιού σε κοινωνικό σύμβολο. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές αναφορές για απόδραση ή απελευθέρωση μεγάλων φιδιών από τα σπίτια.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου