Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ο προστατευτικός ρόλος της βιταμίνης D στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, δείχνει πως τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 17 προοπτικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 12.800 ενήλικες, με μέσο χρόνο παρακολούθησης τα 5,5 χρόνια. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι συμμετέχοντες με έλλειψη βιταμίνης D, είχαν 31% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αντίθετα, οι εθελοντές με συγκεντρώσεις βιταμίνης D άνω των 75 nmol/L, είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Μάλιστα, οι παραπάνω συσχετίσεις φάνηκαν να είναι ισχυρότερες στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα επίιπεδα βιταμίνης D που συνδέονται με πιθανή προστατευτική δράση ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενδεχομένως να είναι υψηλότερες από αυτές που προτείνονται για βέλτιστη οστική υγεία.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου