Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

«Έφυγε» ο γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής

Διακρίνεται στην κολόνα της Πύλης του Πολυτεχνείου όταν μπήκαν τα τανκς


«Έφυγε» σε ηλικία 72 ετών ο γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα.

Ο Θωμάς Χαλβατζής το 1964 οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Μαθητής ακόμα του Νυκτερινού Γυμνασίου, βασανίστηκε στην Ασφάλεια της Κοζάνης, στις 26 Οκτώβρη του 1961, παραμονές εκλογών της βίας και νοθείας, γιατί πέταγε τρυκάκια της ΕΔΑ για τις εκλογές γυρνώντας από το σχολείο.

Στην Καστοριά που έζησε το 1965 κυνηγήθηκε από την Ασφάλεια. Δικάστηκε και καταδικάστηκε με κατηγορία για «αντίσταση κατά της Αρχής». Στη διάρκεια της στράτευσής του στην περίοδο της Δικτατορίας, πέρασε από στρατοδικείο, βασανίστηκε, φυλακίστηκε.

Το 1969, μετά την απόλυσή του από το στρατό, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και αγωνίστηκε ενάντια στη δικτατορία.

Τον συνέλαβαν στην κατάληψη της Νομικής, το 1973, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλακή (έκανε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος). Είναι η μορφή του διακρίνεται πάνω από τα κάγκελα, στην κολόνα, στην κλασσική φωτογραφία της Πύλης του Πολυτεχνείου την ώρα που μπήκε το τανκς.

Ήταν μέλος του ΣΦΕΑ (Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών) και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος από το 1991.

Η κηδεία θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 15:00 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου