Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Η θετική επίδραση που έχουν ασκήσεις με βάρη στα καρδιαγγειακά

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, δείχνει πως η προπόνηση με βάρη, ακόμη

και για λιγότερο από 1 ώρα ανά εβδομάδα, συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 13.000 ενήλικες. Συνολικά, οι εθελοντές που αφιέρωναν έως 1 ώρα ανά εβδομάδα σε ασκήσεις με βάρη βρέθηκαν να έχουν 40-70% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με όσους δεν έκαναν καθόλου ασκήσεις με βάρη. Από την άλλη, η προπόνηση για περισσότερο από 1 ώρα, δε φάνηκε να προσφέρει επιπλέον όφελος.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να αφιερώνουν πολύ χρόνο στους πάγκους με τα βάρη. Αντίθετα, φαίνεται ότι ακόμη και λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη. Ακόμη, αναφέρουν ότι η μείωση του κινδύνου βρέθηκε να είναι ανεξάρτητη από το χρόνο που δαπανούσαν οι συμμετέχοντες σε αερόβια άσκηση.

Κλείνοντας, καταλήγουν στο ότι τα παραπάνω ευρήματα είναι ενθαρρυντικά και προτρέπουν τους ενήλικες να ενσωματώσουν διαφορετικά είδη ασκήσεων με βάρη στην καθημερινότητά τους.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου