Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Νέα μελέτη συνδέει τη βιταμίνη D με την πρόληψη του διαβήτη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Menopause, δείχνει πως η βιταμίνη D πιθανόν να αυξάνει την ινσουλινοευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι

στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 680 γυναίκες ηλικίας 35-74 ετών, εκ των οποίων το 3,5% δήλωσε ότι λαμβάνει συμπληρώματα βιταμίνης D. Συνολικά, η λήψη συμπληρωμάτων συσχετίσθηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ αντίστοιχη συσχέτιση βρέθηκε και για την τακτική έκθεση στον ήλιο.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να εμπλέκονται στην πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη. Κλείνοντας, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ενδεχομένως να συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αν και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί μέσα από τη διεξαγωγή καλά σχεδιασμένων κλινικών μελετών.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου