Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Γνωρίστε τη διατροφική του αξία που έχει το κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από φρέσκο γάλα, στο οποίο προστίθεται καλλιέργεια μικροοργανισμών. 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά και άλλα ωφέλιμα συστατικά.

Αρχικά, το κεφίρ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και φώσφορο, ενώ προσφέρει και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12, βιταμίνης Α, ψευδαργύρου και μαγνησίου. Από την άλλη, η μέθοδος παρασκευής του το καθιστά εξαιρετική πηγή προβιοτικών, τα οποία ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και προάγουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα έχουν συνδέσει την πρόσληψη προβιοτικών με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η μείωση της φλεγμονής σε νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα και η αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το κεφίρ αποτελεί μια καλή επιλογή για άτομα που προσέχουν το βάρος τους, αποδίδοντας περίπου 40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ η χαμηλή περιεκτικότητά του σε λακτόζη το καθιστά κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου