Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Μύθοι και αλήθειες για τη βιταμίνη C και το κρυολόγημα

Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, πολλοί συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C, λόγω της στενής της σχέσης με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.


Πράγματι, είναι γνωστό πως η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστημονικής βιβλιογραφίας, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C δε φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος. Παράλληλα, τα αποτελέσματα μελετών που έχουν χρησιμοποιήσει υψηλές δόσεις βιταμίνης C για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, είναι αντικρουόμενα και συνεπώς δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα για το κατά πόσο η λήψη της μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να δράσει ανακουφιστικά. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η συστηματική λήψη βιταμίνης C μπορεί να ελαττώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Με άλλα λόγια, θα λέγαμε πως τα άτομα που λαμβάνουν τακτικά βιταμίνη C, αν και δεν έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κρυολογήματος, εν τούτοις είναι πιθανό να παρουσιάσουν ηπιότερα και μικρότερης διάρκειας συμπτώματα. Συνεπώς, μην περιμένετε την έναρξη των συμπτωμάτων για να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης C, αλλά φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες καθημερινά.

πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου