Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει το ρόλο της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology, επιβεβαιώνει ότι η υιοθέτηση ενός «υγιεινού» διατροφικού προτύπου, με

χαμηλή κατανάλωση ζωικών προϊόντων, υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης και μειωμένη κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 45.511 ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για 11 έτη. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, μέσα από τα οποία αξιολογήθηκε η προσκόλληση σε 5 «υγιεινά» διατροφικά πρότυπα, που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί και χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και σακχαρούχων ροφημάτων.

Συνολικά, οι εθελοντές με τον υψηλότερο βαθμό προσκόλλησης στα εν λόγω διατροφικά πρότυπα φάνηκαν να έχουν 16-29% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, συγκριτικά με όσους είχαν το χαμηλότερο βαθμό προσκόλλησης. Ωστόσο, η εν λόγω μείωση φάνηκε να είναι μικρότερη στους καπνιστές. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης επαληθεύουν όσα γνωρίζουμε έως τώρα για τη συμβολή της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου