Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός στην Ελλάδα: 73 νέα κρούσματα – Συνολικά 190 τα περιστατικά

Αυστηρότατες ποινές σε όποιον δεν τηρεί την καραντίνα - Προβλέπονται ακόμα και ισόβια

Νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα που φτάνουν τα 73 ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας  τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 190.

Χθες ανακοινώθηκε και ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα, ο 66χρονος που είχε γυρίσει από εκδρομή στους Άγιους Τόπους στα τέλη Μαρτίου, ενώ τα κρούσματα ήταν 117.

Ο προβληματισμός των ειδικών επικεντρώνεται στα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, που έφτασαν χθες τα 10, καθώς δεν μπορούν μέχρι στιγμής να συνδεθούν είτε με ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα είτε με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο πρώτος νεκρός

Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.

Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.  Μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου –Αμαλιάδας-Χαβαρίου Κεραμιδιάς – Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Ο 66χρονος ήταν ανάμεσα στους προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους και βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο 66χρονος πριν από λίγους μήνες είχε προχωρήσει σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Τότε, ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει πως, αν κατάφερνε να βγει ζωντανός, είχε κάνει τάμα να πάει να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους. Όπου τελικά προσεβλήθη από τον κορονοϊό.

Αυστηρότατες ποινές σε όποιον δεν τηρεί την καραντίνα: Προβλέπονται ακόμα και ισόβια

Ακόμη και με ισόβια κάθειρξη θα τιμωρούνται όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν τηρούν την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί.


Οι εισαγγελικές αρχές μάλιστα βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να τηρηθούν οι επιταγές του νόμου που είναι σαφείς γι' αυτές τις περιπτώσεις έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καταρχάς η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε με αφορμή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων προέβλεπε διετή φυλάκιση για όσους παραβίασαν το μέτρο, αν και στην πράξη κανείς δεν τιμωρήθηκε απ' αυτούς που παραβίασαν την απαγόρευση.

Ο Ποινικός Κώδικας όμως είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος καθώς εμπεριέχει αυτοτελή σχετική διάταξη υπό τον τίτλο «παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών». Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (νόμος 4619/2019) είναι ξεκάθαρο:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Έκλεισαν κινηματογράφοι- θέατρα-γυμναστήρια - δικαστήρια

Με τα νέα δεδομένα υπόψη, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Όπως ανακοινώθηκε χθες, κλείνουν κλείνουν θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια, δικαστήρια και χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα περιορισμού, κλείνουν:

  • Παιδότοποι
  • Γυμναστήρια
  • Θέατρα
  • Κινηματογράφοι
  • Χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων

Παράλληλα, αναστέλλεται προσωρινά από τις 13 Μαρτίου έως και τις 27 Μαρτίου 2020 η λειτουργία των δικαστηρίων (Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Στρατιωτικών), και των εισαγγελιών της χώρας καθώς  και η διεξαγωγή πλειστηριασμών.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου