H πρόσληψη λίπους μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη, καθώς τα λιπαρά οξέα συμμετέχουν σε σημαντικές φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού.
Σε κάθε περίπτωση, δεν παύει να ισχύει ο «κανόνας του μέτρου», αφού η αυξημένη κατανάλωση λίπους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους, λόγω της υψηλής ενεργειακής του πυκνότητας.Παράλληλα, η υψηλή πρόσληψη διαιτητικού λίπους έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, ο οποίος όμως αποδίδεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες λιπαρών, ενώ αντίθετα άλλες, φαίνεται ότι ασκούν προστατευτική δράση.
Έτσι λοιπόν, προκύπτει και ο διαχωρισμός των διαφορετικών ειδών λιπαρών οξέων σε «κακά» και «καλά» λιπαρά, με τα trans και τα κορεσμένα να ανήκουν στην πρώτη ομάδα και τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα στη δεύτερη.
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου