Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Ναυάγιο στη Λέσβο: Αγνοούνται δύο νέες γυναίκες -Ευθύνες στην Τουρκία από τον Νότη Μηταράκη

«Βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του Παληού Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο, όπου έγινε το ναυάγιο, με 32 διασωθέντες (5 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά όλοι σομαλικής καταγωγής).

Αυτή τη στιγμή αγνοούνται δύο γυναίκες περίπου 20 ετών.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης και από εκεί στη δομή της καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Με δήλωσή του για το ναυάγιο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης εκφράζει τη λύπη του «για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα».

Ο υπουργός «δείχνει» την Τουρκία ως υπεύθυνη.

«Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας. Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» λέει.

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη «προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης- δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με την ίδια δήλωσή του ο κ. Μηταράκης αναφέρεται και «στις ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, και πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων».

Και καταλήγει: «Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών».

(φωτογραφία αρχείου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου