Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Σπάνε ρεκόρ τα κρούσματα – Προ των πυλών οι επιτάξεις ιδιωτών γιατρών – Αλλαγές σε σούπερ μάρκετ

Σενάρια για νέα μέτρα - Αυξάνονται και άλλο οι εμβολιασμοί

Mία πολύ δύσκολη εξίσωση έχει να λύσει η κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και η κατάσταση δεν δείχνει να εξομαλύνεται, αφού όπως όλα δείχνουν το 4ο κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή του. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα μοριακά τεστ που έγιναν χθες ισοφάρισαν τα κρούσματα έναν αριθμό ρεκόρ (7.335) που παρόμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί και η θετικότητα εξαιτίας του χαμηλού αριθμού τεστ στο σύνολό τους έφτασε το 6,4%. Και οι ειδικοί επιμένουν ότι αυτή είναι ακόμα η αρχή.

Τα σενάρια για μέτρα έστω και σε τοπικό επίπεδο δείχνουν ακόμα πιο κοντά, ενώ οι επιστήμονες δηλώνουν δημόσια ότι πρέπει να επανέλθει η υποχρεωτικότητα της μάσκας παντού.

Έρχονται επιτάξεις ιδιωτών γιατρών;

Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται και η ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο εντείνεται. Το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα πιεσμένο και όπως φαίνεται δεν υπάρχει ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στα κίνητρα που δόθηκαν για να βάλουν πλάτη στην αντιμετώπιση του πανδημικού κύματος μέσω του ΕΣΥ. Τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών. Ο μεν κ. Πλεύρης είπε ότι είμαστε προ των πυλών και ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί το ΕΣΥ και αυτό θα γίνει σε όλα τα επίπεδα. Και πως αν τα μέτρα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα τότε θα υπάρξει επίταξη.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ


Κόσμος σε σούπερ μάρκετ

Η κυβέρνηση δηλώνει επίσης ανοικτή και σε πρόσθετα νέα μέτρα και προσαρμογές στα σούπερ μάρκετ αν αυτό απαιτηθεί. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, όπου συζητήθηκε αυτό το θέμα από τους φορείς του λιανεμπορίου που έθεσαν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Με απλά λόγια, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τονίζουν ότι δεν γίνεται για να ψωνίσει κάποιος από τα κατάστημά τους συγκεκριμένα προϊόντα να χρειάζεται να επιδείξει rapid test και για να αγοράσει το ίδιο προϊόν από σούπερ μάρκετ να μην απαιτείται τεστ. Έτσι, πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία δεν μπορεί να είναι αυτή που είχε εφαρμοστεί παλαιότερα με την απαγόρευση πώλησης συγκεκριμένων ειδών από τα σούπερ μάρκετ αφού τώρα τα καταστήματα είναι ανοικτά.

Υπάρχουν και καλά νέα

Τα καλά νέα είναι ότι την ώρα που έχουν αυξητική τάση τα κρούσματα, το ίδιο έχουν τα τελευταία 24ωρα και οι εμβολιασμοί. Και αυτό δείχνει ότι τελικά υπήρχαν πολίτες που δεν ανήκουν στην κατηγορία των αρνητών αλλά είχαν κάποιους φόβους, οι οποίοι παραμερίστηκαν μπροστά στους νέους περιορισμούς μέσω των μέτρων που εφαρμόστηκαν από το περασμένο Σάββατο. Η αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού με την πρώτη δόση έφτασε το 185%. Κλείστηκαν 175.000 ραντεβού ενώ για την 3η αναμνηστική δόση κλείστηκαν 275.000 ραντεβού και αυτό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει αύξηση 200%. Μόνο χθες το απόγευμα είχαν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού 1ης δόσης και 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου