Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Δείτε live την μάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την ακρίβεια και την πανδημία

Ζωντανή εικόνα

Σκληρή μάχη σήμερα στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το θέμα της ακρίβειας αλλά και της πανδημίας.

Δείτε ζωντανή εικόνα από την Βουλή:

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες

«Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, γιατί το θέμα δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Προ Ημερησίας συζήτηση με θέμα την ακρίβεια στη Βουλή, που γίνεται μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. «Πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους αλλά όχι μόνο ανέβηκαν και οι τιμές της ενέργειας» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των οικονομολόγων. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών και θεωρώ με τεκμηριωμένο τρόπο, υποστηρίζει πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται στην δημοσιονομική χαλάρωση. Η ΕΚΤ συμμερίζεται την πρώτη άποψη, εξ ου και δεν αυξάνει τα επιτόκια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 – 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στην περίπτωση της πατρίδας μας, η πραγματικότητα κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια

«Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια. Ακόμη και σήμερα μας μιλάει για μια πρόσκαιρη κρίση, που θα υποχωρήσει το επόμενο διάστημα, ενώ επί της ουσίας πρόκειται για μια δομική κρίση που δεν αφορά μονάχα την Ελλάδα, αλλά είναι διεθνής και έχει να κάνει μεταξύ άλλων με την επονομαζόμενη «πράσινη μετάβαση» και την υλοποίηση μιας σειράς στόχων. Κάθε 25 μέρες παίρνει νέα μέτρα για την καταπολέμησή της και όλο κρίνονται ελλιπή. Είμαστε αρνητικοί πρωταθλητές παντού. Εκτός από υψηλότερη τιμή στην χονδρική τιμή πώληση του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ και στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας. Έχουμε την ακριβότερη χρέωση στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε επίσης ότι «η πανδημία είναι παγκόσμια αλλά στην Ελλάδα είμαστε πρώτοι σε αριθμό θανάτων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού. Η κλιματική κρίση είναι επίσης παγκόσμια αλλά εδώ, στον τόπο μας είναι που καήκανε τα περισσότερα στρέμματα δάσους αναλογικά με την έκταση της χώρας το περασμένο καλοκαίρι. Παγκόσμια κρίση είναι και η ενέργεια, άλλα στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές στις τιμές χονδρικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάτι δεν πάει καλά εδώ… Δεν μπορεί να είμαστε σε όλα χειρότερη και να φταίει ο κακός μας ο καιρός. Δεν μπορεί να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που μας κυβερνάνε».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «τα καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα και οι εναρμονισμένες πρακτικές λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών, σε μία περίοδο σαρωτικού κύματος ακρίβειας που πλήττει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Ό

ταν η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης απαξίωνε την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για μία χρόνια που συγκυριακά είχε βρεθεί με αρνητικά στοιχεία ισολογισμού. Αλλά αυτή η εταιρεία δεν αύξησε ούτε 1 ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα για όλους τους Έλληνες καταναλωτές. Εσείς τώρα από την ΔΕΗ αφαιρέσατε το «Δ» από τα τρία γράμματα του ονόματός της, έπαψε να είναι δημόσια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες, κάνοντας λόγο για ένα τετράπτυχο που σκιαγραφεί τη συμπεριφορά της κυβέρνησης: Έλλειμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα, εμμονή σε παρωχημένες οικονομικές συνταγές και εθισμός στην εξυπηρέτηση συμφερόντων. «Η πολιτική σας κοστίζει ακριβά στον λαό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου