Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Ξορκίζει το lockdown η κυβέρνηση – Το καλό και το κακό σενάριο για το επόμενο διάστημα

'Ολα θα κριθούν από τους εμβολιασμούς και ειδικά την τρίτη δόση

Την πιο αγωνιώδη περίοδο όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας περνά η χώρα με την Δευτέρα (22/11) να είναι μια από τις χειρότερες ημέρες σε επίπεδο απωλειών, αφού οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100 και με τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην είναι αισιόδοξα.

Η πανδημία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και την κατάσταση παρακολουθούν στενά στην κυβέρνηση. Ήδη η Αυστρία διανύει το δεύτερο 24ωρο καθολικού lockdown και η Γερμανία μετά και τις δηλώσεις σε δραματικούς τόνους από την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε σε όλους τους τόνους ότι lockdown στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιβληθεί ξανά γιατί κάτι τέτοιο δεν θα το άντεχε η οικονομία, ούτε καν σε τοπικό επίπεδο. Όμως, η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που έχει την τελευταία κουβέντα.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά το βράδυ της Δευτέρας (22/11), ότι lockdown δεν θα γίνει, καθώς έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει να νοσήσει βαριά.

Κορονοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο

Το καλό σενάριο θέλει τα κρούσματα να κορυφώνονται την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Το κακό βλέπει όμως την κορύφωση μετά τα Χριστούγεννα. Ένα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι περιφέρειες που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, όπως η Θεσσαλία και η Θεσσαλονίκη δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης. Παρόλα αυτά, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και το στοίχημα παραμένει ο εμβολιασμός και ειδικά με την τρίτη δόση. Και αν ακόμα δεν έχει επέλθει η κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος μόνο εφιαλτική μπορεί να είναι η συνέχεια όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και κυριότερα των θανάτων.


Μοναδική ασπίδα προστασίας η τρίτη δόση

Εντυπωσιακή ήταν πάντως η παράμετρος που παρέθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, όσον αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου και πόσο προστατεύει όσους προχωρήσουν σε αυτήν. Όπως είπε ακριβώς επειδή έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας πρέπει να προχωρήσουμε τόσο στην τρίτη δόση, όσο και στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Ειδικά για την τρίτη δόση η κα Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η ανοσία και τα αντισώματα που αναπτύσσονται είναι πολύ γρήγορα και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Επίσης τόνισε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και την μείωσης των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες.

Μόνο χθες, έγιναν σχεδόν 71.000 εμβολιασμοί σε μια ημέρα, ενώ οι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση πλησιάζουν το εκατομμύριο.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου