Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Φθηνότεροι λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι και πώς θα λάβουν επιστροφή έως 600 ευρώ – Στα 3,2 το κόστος των παρεμβάσεων

Πώς θα γίνει η επιδότηση - Όλα τα μέτρα

Στα 3,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των παρεμβάσεων για φθηνότερο ρεύμα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους Κώστα Σκρέκα, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Θάνο Πετραλιά και η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κύριας κατοικίας που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα δουν τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό ένα ποσό που θα φτάνει έως και 600 ευρώ.


Μειώσεις στο ρεύμα – Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα νέα μέτρα

Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μιας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες δυσκολίες των πολιτών, συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη και αξιοποιούμε την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία με υπευθυνότητα», υπογράμμισε, ενώ μίλησε για δραστικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα, με τον κ. Σταϊκούρα, πρώτον, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

Το κόστος αναμένεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, τον μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN.

Δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 450.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά η επιδότηση τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Το κόστος της παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς λογαριασμούς στα ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης στο diesel για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον: Από τον Ιούλιο του 2022 και για ένα έτος ενισχύονται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμών εκπτώσεων στα τιμολόγια ώστε οι τιμές μεσοσταθμικά να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα. Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτου της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου. Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το β εξάμηνο του έτους.

Σκρέκας: Επιδότηση 56,6 ευρώ τον Μάιο για τους λογαριασμούς ρεύματος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία εκτός από χιλιάδες νεκρούς όπως είπε έχει δημιουργήσει παγκόσμια ανατάραξη στην παγκόσμια οικονομία και ανατροφοδοτεί μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση μια κρίση που «απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και την συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας» τόνισε και αναφέρθηκε στο ότι έχει προκαλέσει κρίση στην παγκόσμια οικονομία με αποτέλεσμα να καταγραφούν ρεκόρ υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο και γι’ αυτό το λόγο κινούνται σε δυο άξονες.

Ο πρώτος αφορά τα μέτρα στήριξης τα οποία θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και ο δεύτερος το σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη των πιο δυσμενών σεναρίων διαταραχής για την εισροή στη χώρα, φυσικού αέριου.

Σε ότι αφορά την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενώ όπως τόνισε έχουν μπει περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς φυσικού αέριου και στόχος είναι να αντισταθμιστεί το βάρος που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από τις εκρηκτικές αυξήσεις.

«Η κρίση απαιτεί πιο γενναίες παρεμβάσεις» τόνισε και προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων ενώ αναφέρθηκε και στον νέο μηχανισμό αποζημίωσης.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και τους μήνες Μάιο και Ιουνίου στους λογαριασμούς ρεύματος τους φυσικού αερίου σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

«Υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας που αποσυνδέει τη λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου αφού πια τα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων» είπε ο κ. Σκρέκας.

Ενώ σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά:

  •     Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  •     Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  •     Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  •     Για τις εξοχικές κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ
  •     Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης.

Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ. Αντίστοιχα, για οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις η μοναδιαία τιμή επιδότησης διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολική επιδότηση 170 ευρώ επιδοτώντας το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων.  

Μειώσεις στο ρεύμα – Σκυλακάκης: Από 18-600 ευρώ οι επιστροφές

Ασπίδα προστασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας χαρακτήρισε το σχέδιο για το φθηνότερο ρεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων. Όπως είπε υπάρχουν τέσσερις εξελίξεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια γενναία, όπως είπε, παρέμβαση.

  •     Το έλλειμμα του 2021 ήταν κατά δύο μονάδες μικρότερο, στο 5%
  •     Το δημόσιο χρέος είναι κατά 10 μονάδες μικρότερο
  •     Υπάρχει ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών
  •     Παραμένει δυναμικός ο ρυθμός ανάπτυξης

Η στρατηγική της κυβέρνησης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει τέσσερις άξονες:

  •     Επέκταση του παρόντος σχήματος επιδότησης τον Μάιο και Ιούνιο
  •     Επιβολή τέλους στα επιπλέον έσοδα
  •     Επιστροφή στο ΙΒΑΝ του καταναλωτή σημαντικού ποσού αυξήσεων
  •     Νέος μηχανισμός που απορροφά τα τα επιπλέον έσοδα των παραγωγών

Τα κριτήρια για τα 600 ευρώ

  •     Για να επιστραφεί το ποσό που φτάνει ώς 600 ευρώ έχει σημασία η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης για καταναλωτές πρώτης κατοικίας. Το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις υπάρχουσες εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους.
  •     Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερόμενου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.
  •     Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022) πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ και απαραίτητη είναι η αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει τον Ιούνιο.
  •     Τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει ο καταναλωτής, αλλά θα αντλούνται από τους παρόχους.

πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου