Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Κάνω δίαιτα, αλλά έχω φούσκωμα στην κοιλιά – Ο Νο 1 απίθανος ένοχος

Ένα φούσκωμα στην κοιλιά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υπέρβαροι και ληθαργικοί ακόμα κι αν είστε συνήθως αδύνατοι και ενεργητικοί.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε το φούσκωμα στην κοιλιά

Ακόμη και τροφές που είναι υγιεινές, όπως τα μήλα και τα δαμάσκηνα ή τα λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν άμυλα που μπορούν να προκαλέσουν αέρια. Αλλά και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα στην κοιλιά.

Και το τι κάνει ένα τρόφιμο χειρότερο από ένα άλλο εξαρτάται πραγματικά από το άτομο, λέει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Sydney Greene, RDN , μέλος του συμβουλίου ιατρικών αναθεωρήσεων.

«Ένα συστατικό που πρέπει να αποφεύγεται γενικά για το φούσκωμα είναι τα τεχνητά και φυσικά μη θρεπτικά γλυκαντικά», λέει στο eatthis.com η διαιτολόγος διατροφολόγος Sydney Greene, RDN , μέλος του συμβουλίου ιατρικής αναθεώρησης .

Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη περιέχουν ενώσεις που δεν χωνεύονται εύκολα και μπορούν να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Η στέβια, ένα φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης, συνδυάζεται συχνά με αλκοόλες ζάχαρης, όπως η χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες γλυκαντική σορβιτόλη σε τρόφιμα και ποτά για να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων. Αλλά η σορβιτόλη δεν χωνεύεται πλήρως στο λεπτό έντερο, επομένως ζυμώνεται από βακτήρια στο παχύ έντερο, γεγονός που προκαλεί αέρια και φούσκωμα. Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι παντού, γεγονός που τα καθιστά το νούμερο ένα τρόφιμο που φουσκώνει την κοιλιά κατά τη γνώμη της Greene.

«Αυτές οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται σε τσίχλες, επιδόρπια, ποτά με καφεΐνη και άλλες «τροφές διαίτης»», λέει η Greene. Τα ανθρακούχα ποτά που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά προσφέρουν διπλή παραγωγή αερίου λόγω του ανθρακικού. «Μόλις οι πελάτες μου τα κόψουν από τη διατροφή τους, το φούσκωμα μειώνεται».
Μυστικά αντιμετώπισης για το φούσκωμα στην κοιλιά

Εκτός από την αποφυγή αυτών των ερεθισμάτων, η Greene προτείνει άλλους φυσικούς τρόπους για να ελέγξετε το φούσκωμα στην κοιλιά και τα αέρια, όπως πίνοντας τσάι με μάραθο για να χαλαρώσετε τους γαστρεντερικούς μύες, να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή σας, να τρώτε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνετε απαλές διατάσεις.

πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου