Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ – Η στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις

Έτοιμη η Αθήνα για όλα τα σενάρια

Συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική ακόμα και παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (29-30/6) στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές εναντίον της χώρας μας διαμηνύοντας ότι «δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Και μπορεί η ατζέντα της συνόδου να αφορά αποκλειστικά στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνση με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, ωστόσο ουδείς γνωρίζει εάν ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών μας ενώπιον των Συμμάχων.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα είναι απόλυτα προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο με τον πρωθυπουργό να ταξιδεύει σήμερα το μεσημέρι για τη Μαδρίτη έχοντας ανά χείρας τον γαλάζιο φάκελο με όλα τα στοιχεία που αποδομούν μία προς μία τις ανιστόρητες και έωλες αιτιάσεις της Τουρκίας, με επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έχει καταγράψει μια προς μία τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και αν χρειαστεί θα επιδείξει τα δεδομένα αυτά στους συμμάχους της καταδεικνύοντας το εύρος των προκλήσεων που δέχεται από την Άγκυρα. Θα υπενθυμίσει δε την επιστολή που έστειλε η χώρα μας στον ΟΗΕ, με την οποία καταρρίπτονται όλοι οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της Άγκυρας.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι και θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο «κλείδωσε» η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Κορωνίδα μάλιστα των απαντήσεων που θα εισπράξει η Τουρκία θα είναι πως η απειλή πολέμου, δηλαδή τo casus belli που διατηρεί ειδικά από μια σύμμαχο χώρα σε μια άλλη αποτελεί ύψιστη περιφρόνηση του ίδιο του ΝΑΤΟ. Με όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει – εάν προκληθεί – να αναδείξει τις αναθεωρητικές διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε μια τεταμένη περίοδο που η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Το δείπνο και οι συναντήσεις στο περιθώριο


Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού στην ισπανική πρωτεύουσα θα είναι το δείπνο που παραθέτει σήμερα το βράδυ (21.30) προς τιμήν των ηγετών της Συμμαχίας ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας στο παλάτι. Εκεί θα φανεί και αν θα σπάσει ο πάγος ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Ερντογάν, δεδομένου ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα συνυπάρξουν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο. Παράλληλα, οι διμερείς επαφές του πρωθυπουργού που έχουν «κλειδώσει» μέχρι στιγμής στο περιθώριο της Συνόδου είναι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, ενώ μένει να πραγματοποιήσει κατ΄ιδίαν επαφές και με άλλους ηγέτες.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου