Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Αλλάζω συσκευή: Τροπολογία βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα ξεκινούν από απλή σύσταση και θα φτάνουν έως και το χρηματικό πρόστιμο του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Τροπολογία με την οποία τίθεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να μην εμφανιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά κατά την εφαρμογή και του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή», κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Επί της ουσίας η ρύθμιση αφορά σε επέκταση του μέτρου που ισχύει για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, διατροφής, γεωργικών προϊόντων και κτηνιατρικών αλλά και για τις επιδοτούμενες ηλεκτρικές συσκευές.

Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει πως όσο διαρκεί το πρόγραμμα επιδότησης, το μικτό κέρδος από την πώληση των συγκεκριμένων συσκευών δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο μικτό κέρδος προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Για τους παραβάτες προβλέπονται κλιμακούμενες κυρώσεις, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης, που ξεκινούν από απλές συστάσεις και μπορούν να φτάσουν σε χρηματικό πρόστιμο έως και ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μέσω της ίδιας τροπολογίας επεκτείνεται έως τέλος του έτους η διάταξη που επιτρέπει στις αρμόδιες κρατικές αρχές την δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως « Η επιδότηση της αγοράς προϊόντων από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση αύξησης των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω της αύξησης της ζήτησης, καθώς και της προσπάθειας ορισμένων επιχειρήσεων να καρπωθούν τμήμα της επιδότησης αυτής μέσω τεχνητής διόγκωσης των τελικών τιμών αγοράς.

Το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε αντικίνητρο για τους καταναλωτές και κατά συνέπεια την απομείωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος επιδότησης» και σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «με την προτεινόμενη ρύθμιση «επιδιώκεται η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή». Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευτεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας».

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία  

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου