Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Εντολή εκκένωσης για τον οικισμό Μύτικα – Οι πρώτες εικόνες

Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό Αττικής, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η φωτιά έχει εκδηλωθεί κοντά στο κάστρο στο Πόρτο Γερμενό και πλησίον της οδού Αιγοσθενών. Δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112 για τον οικισμό Μύτικα προς την Ψάθα.

«Αν βρίσκεστε στο Μύτικα, εκκενώστε τώρα προς Ψάθα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το μήνυμα που έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112.

Η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό ξέσπασε λίγο μετά τις 12:00 σε δασική έκταση και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς στην περιοχή πνέει έντονος βορειοδυτικός άνεμος, ο οποίος ανεβάζει τις φλόγες προς τον Μύτικα. Στο σημείο επιχειρούν 3 Ericson, 2 air tractors (που επενέβησαν αμέσως γιατί περιπολούσαν στην περιοχή) και ετοιμάζεται δεύτερο κύμα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς. Αυτή την ώρα επιχειρούν 130 πυροσβέστες, 6 πεζοπόρα τμήματα, 35 οχήματα, 5 αεροσκάφη και5 ελικόπτερα.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ έκαναν λόγο για δύσκολη πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Πρόκειται για πευκόφυτη περιοχή, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Εξαιτίας της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  •     Επί της επαρχιακής οδού Οινόης – Πόρτο Γερμενό από το ύψος της ταβέρνας Κρύο Πηγάδι, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό
  •     Επί της επαρχειακής οδού Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων από το ύψος της οδού Πεύκων ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψάθα

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10228174019837163&set=gm.1270458790151424&type=3

Στο μεταξύ, αναζωπύρωση υπάρχει στον Προφήτη Ηλία Ιτέας.


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο – «Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! Παραμένουμε πολύ προσεκτικοί!»

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου

4) για τις εξής περιοχές:

  •     Περιφέρεια Αττικής
  •     Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  •     Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου