Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Κορονοϊός – Τζανάκης: Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση και πόσα θα είναι τα κρούσματα στην κορύφωση του 6ου κύματος

«Οι πραγματικές μολύνσεις μπορεί να φτάνουν έως και τις 90.000»

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, στην κορύφωση του 6ου κύματος αλλά και στην αποκλιμάκωση που θα έρθει μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα (11/7) ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται συνδέεται με τη χαλάρωση των μέτρων» υπογράμμισε στο Mega.

«Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε χαλαρώσει. Μετά από τρία χρόνια που ζούμε έγκλειστοι έχουμε ξεδώσει» είπε και εκτίμησε πως ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων βρίσκεται στις 22.000 με 23.000.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να πλησιάσουμε και τις 30.000 κρούσματα κάποιες μέρες» επεσήμανε.

Η κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας στη χώρα θα έρθει μέχρι τις 25 Ιουλίου, οπότε και θα ξεκινήσει η «βραδεία αποκλιμάκωση» σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας και δήλωσε πως «τον Αύγουστο τα κρούσματα θα κυμαίνονται περί τις 15.000 ημερησίως».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού, μπορεί να φτάνουν έως και τις 90.000, εξού και είναι σημαντικό αφενός να δηλώνεται αν κάποιος ασθενεί, αφετέρου να τηρούνται τα μέτρα, όπως αυτό της καραντίνας, όταν κάποιος νοσεί.
«Οι σκληροί δείκτες είναι διαχειρίσιμοι»

«Σημαντικό, παρά τον αριθμό των κρουσμάτων, είναι το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες είναι διαχειρίσιμοι» είπε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι έχουμε 90.000 κρούσματα πραγματικά και παραταύτα δεν έχουμε αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων, είναι σημάδι ενδημίας του ιού, ο οποίος δεν προκαλεί τη ζημιά που έκανε στο παρελθόν».

«Σημαντικό προς την κατεύθυνση της μείωσης των κρουσμάτων είναι και η τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Να φοράμε μάσκα εκεί που αισθανόμαστε ανασφαλείς».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου