Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Πέτρος Φιλιππίδης: «Την έσπρωξε σε ένα τραπέζι και προέβη σε πράξη που συνιστά βιασμό»

Ο ηθοποιός κάθισε στο εδώλιο για να ακούσει τη μαρτυρία φίλου της πρώτης νεαρής γυναίκας που τον κατήγγειλε

Μόνος, χωρίς χειροπέδες και συνοδεία έφτασε για πρώτη φορά στα δικαστήρια ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Μετά την απόφαση για την αποφυλάκιση του, με περιοριστικούς όρους, ο κατηγορούμενος ηθοποιός κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για να ακούσει τη μαρτυρία ενός φίλου της πρώτης νεαρής γυναίκας που τον κατήγγειλε για βιασμό.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην «αδελφική σχέση» του με την καταγγέλλουσα η οποία, όπως είπε, του εκμυστηρεύτηκε ότι δέχτηκε επίθεση από τον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια συνάντηση τους «για να τη συμβουλεύσει» ως νέα ηθοποιό.

«Στη συνάντηση ήταν μόνοι στα γραφεία. Εκείνος είχε ερωτική διάθεση. Εκείνη θέλησε να φύγει από το χώρο. Ο Φιλιππίδης την εμπόδισε, την έσπρωξε σε ένα τραπέζι και προέβη σε πράξη που συνιστά βιασμό. Είχε σοκαριστεί από τη βιαιότητα. Προσπάθησε να αντιδράσει και ο κατηγορούμενος θύμωσε και την άφησε» περιέγραψε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε «Δε θα ξεχάσω το βλέμμα της».

Σύμφωνα με το μάρτυρα η φίλη του «δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με έναν τόσο εδραιωμένο άνθρωπο στο χώρο γιατί δεν ήξερε τι συνέπειες θα είχε όλο αυτό». Μάλιστα , παραδέχτηκε ότι ήταν εκείνος που την προέτρεψε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για νέα συνάντηση με τον κατηγορούμενο προκειμένου να συζητήσουν για κάποιο ρόλο . «Έπρεπε να συνεχίσει επαγγελματικά και να αγνοήσει αυτό που έγινε. Αυτό δυστυχώς ήταν μια εδραιωμένη αντίληψη, ότι αυτές τις συμπεριφορές δεν τις καταγγέλουμε και τις προσπερνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες μετά την αποφυλάκιση υπό όρους ο Πέτρος Φιλιππίδης

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η φίλη του στη συνάντηση δέχτηκε και νέα επίθεση από τον κατηγορούμενο ηθοποιό . «Μου είπε στο τηλέφωνο πως δεν της αξίζει τέτοια συμπεριφορά και πως δε θα βγει τίποτα από αυτό. Αποφάσισε να φύγει και να μη διεκδικήσει το ρόλο. Εγώ ντρέπομαι γι’ αυτό που θα πω, αλλά της είπα να μείνει και να διεκδικήσει το ρόλο. Ο Φιλιππίδης την πήρε έπειτα από μέρες τηλέφωνο και της μιλούσε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Είχαν μια έντονη συζήτηση. Εκείνη του είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη συμπεριφορά του κι εκείνος εξαγριώθηκε και της είπε ότι θα φροντίσει να μη δει θέατρο ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο» κατέθεσε.
«Στο θέατρο ματώνουμε»

Όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει για ποιο λόγο η νεαρή γυναίκα αρχικά δεν κατήγγειλε το πρώτο περιστατικό στο ΣΕΗ ή τον εισαγγελέα.

«Η απάντηση είναι πως ήταν ένα γεγονός που τη σόκαρε τόσο βαθιά που προσπάθησε να το απωθήσει.

Ήταν η πρώτη φορά. Στο πρώτο είχε παγώσει» είπε.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο δέχτηκε να πάει και δεύτερη φορά στον κατηγορούμενο; Σας ρωτώ γιατί οι άλλες καταγγέλλουσες είπαν κατηγορηματικά ότι δεν θα συνεργαζόντουσαν μαζί του ξανά.

Μάρτυρας: Ο Φιλιππίδης ήταν ένας άνθρωπος που θα τον συναντούσε πολλές φορές μπροστά της. Η νοοτροπία που υπήρχε ήταν ότι στο θέατρο ματώνουμε, κάνουμε οποιαδήποτε θυσία, ανεξάρτητα από τι μας συμβαίνει ψυχικά ή σωματικά.

Πρόεδρος: Τι σημαίνει ματώνω;

Μάρτυρας: Οποιαδήποτε θυσία. Πήγε και με τη σύμφωνη γνώμη τη δική μου και πίστευε πως δεν θα συμβεί ξανά.

Η φράση «στο θέατρο ματώνουμε με οποιαδήποτε θυσία» βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων της εισαγγελέως της έδρας η οποία ρώτησε τον μάρτυρα αν στη θυσία περιλαμβάνεται και ο βιασμός. «Δε γνωρίζαμε ότι πρόκειται για βιασμό και το καταλάβαμε τώρα» απάντησε ο μάρτυρας και πρόσθεσε «Το σκεπτικό μας ήταν ότι βρίσκουμε τη δύναμη να το ξεπεράσουμε».

Εισαγγελέας: Μιλάμε για εισχώρηση στη γενετήσια ζωή. Έχετε την ίδια θεώρηση ακόμα;

Μάρτυρας: Σήμερα ντρέπομαι ειλικρινά για τη θεώρηση που είχα τότε. Ήμουν 21 και τώρα 35…

«Κατέθεσε όσα μπορούσε να διαχειριστεί ψυχικά» είπε ο μάρτυρας για τις αναφορές της φίλης του στο πρώτο περιστατικό. «Δεν το έχουμε συζητήσει» είπε με την εισαγγελέα να σχολιάζει : «Ε, δε μπορεί. Εδώ ειπώθηκαν διαφορετικά πράγματα από το ΣΕΗ μέχρι τον εισαγγελέα και τον ανακριτή…». 

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου