Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Πλεύρης: Κανένα κονδύλι για την Υγεία δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί, θα τα απορροφήσουμε όλα

«Είναι λάθος να συνδέσουμε οποιαδήποτε διαδικασία όπως η εκλογική, με τις χρηματοδοτήσεις» τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist

«Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία και θα απορροφήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις έως το τέλος της τετραετίας οπότε και θα κριθούμε», τόνισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Economist 2022 που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Αττικής.

Όπως είπε το μέλος της κυβέρνησης, «είναι λάθος να συνδέσουμε οποιαδήποτε διαδικασία όπως η εκλογική, με τις χρηματοδοτήσεις και την απορρόφηση των κονδυλίων για την υγεία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος τετραετίας θα «είμαστε πάλι κυβέρνηση, οπότε θα συνεχιστεί κανονικά και η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών».

Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικό να επενδύσει στην καινοτομία και στην παραγωγή φαρμάκων. «Η πανδημία έδειξε τα κενά που υπάρχουν, όσον αφορά την καινοτομία αλλά κυρίως στην παραγωγή νέων φαρμάκων στην Ευρώπη. Πρέπει να αναπτυχθούν και οι δύο αυτοί τομείς για να επενδυθούν χρήματα αλλά και για να είναι πιο έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει μια μελλοντική υγειονομική κρίση» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε ότι τόσο η έρευνα όσο και η καινοτομία στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση «καθώς εδώ υπάρχει το clawback, το οποίο αποτρέπει τις επενδύσεις. Προσπαθούμε με μία σειρά μέτρων να ισορροπήσουμε την αγορά και να έχουν και οι εταιρείες την ευκαιρία να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους».

Επεσήμανε δε ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα τιμών αλλά πρόβλημα κατανάλωσης. «Το πρόβλημα αυτό καλείται να το λύσει κυβέρνηση και να δώσει στους πολίτες τα καινοτόμα φάρμακα τα οποία χρειάζονται, αλλά αυτά που πραγματικά χρειάζονται» ανέφερε, μιλώντας και πάλι για τον έλεγχο της κατανάλωσής τους.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας είπε ότι θα δοθεί έμφαση στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στις συνταγογραφικές οδηγίες, αλλά και στις ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις «ώστε να έχουμε την πραγματική αξία ενός φαρμάκου το οποίο είναι αναγκαίο για όλους τους πολίτες που το χρειάζονται. Επίσης, θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο πληρωμών πολύ πιο εξελιγμένο όσον αφορά τις πληρωμές από τα νοσοκομεία».

Τέλος, μιλώντας για το θεσμό του «προσωπικού γιατρού» έκανε λόγο για τομή στην υγεία στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι ήδη την πρώτη εβδομάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι απολαβές τους θα φτάνουν μέχρι και τις 70.000 ευρώ ανά έτος. «Μέχρι τέλος του Ιουλίου που διαρκεί αυτή η διαδικασία πιστεύουμε ότι θα έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός αν κρίνω από την ανταπόκριση των γιατρών να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα», κατέληξε.

πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου