Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Πρεμιέρα» με τιμές κάτω από 1,40 ευρώ το λίτρο – Τα «μυστικά» για το επίδομα

Στα επίπεδα του 1,37 με 1,38 ευρώ το λίτρο θα κινηθεί σήμερα η τιμή πώλησης του πετρελαίου

Πρεμιέρα με χαμηλότερη τιμή από τις αρχικές εκτιμήσεις κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Η τιμή διάθεσής του θα κινηθεί κάτω από το 1,40 ευρώ ανά λίτρο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα πωλείται στα επίπεδα του 1,37 με 1,38 ευρώ το λίτρο μετά τις εκπτώσεις που έκαναν τα ΕΛΠΕ στις εταιρείας προμήθειας πετρελαιοειδών.

Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο. Πέρυσι, την ίδια περίοδο η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει στο 1,16 ευρώ ανά λίτρο για να αγγίξει το 1,60 ευρώ το λίτρο τον Απρίλιο στο κλείσιμο της περιόδου. Ωστόσο το τοπίο παραμένει ρευστό σχετικά με την εξέλιξη των τιμών το επόμενο διάστημα, καθώς θα επηρεαστεί από μια σειρά παραγόντων.

Επίδομα θέρμανσης

Εκτός από την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης τα νοικοκυριά θα λάβουν και επίδομα θέρμανσης εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η πλατφόρμα myΘέρμανση θα ανοίξει εντός του Νοεμβρίου για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές ενώ οι πληρωμές θα «τρέξουν» τον Δεκέμβριο.

Τα «μυστικά» του επιδόματος θέρμανσης

Με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 1. Κριτήριο εισοδήματος. Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο αυξάνεται από 14.000 σε 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο αυξάνεται από τις 20.000 στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα διαμορφωθεί στις 26.000 ευρώ. Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο παραμένει στις 3.000 ευρώ.
 2. Κριτήριο περιουσίας. Τα περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.
 3. Βάση υπολογισμού. Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται από τα 300 στα 350 ευρώ. Το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας», και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με το συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.
 4. Διπλάσιο επίδομα. Για όσους δικαιούχους δεν χρησιμοποιήσουν το φετινό χειμώνα ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο για να ζεστάνουν την κατοικία τους και στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), πλην φυσικού αερίου, η βάση υπολογισμού θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης. Διπλάσιο επίδομα θα λάβουν και όσοι δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα λόγω της αύξησης των εισοδηματικών ορίων.
 5. Δικαιούχοι. Οσοι θερμαίνονται με air condition ή με ηλεκτρικά σώματα ή με φυσικό αέριο δεν θα χάσουν το επίδομα, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα λάβουν το επίδομα το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.
 6. Η αίτηση. Στην αίτηση που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος στην πλατφόρμα myΘέρμανση θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα εξής στοιχεία:

 • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, το ονοματεπώνυμό του,
 • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
 • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
 • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
 • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
 • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
 • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
 • ΙΒΑΝ

Προσοχή, πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου