Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Μαρία Τσάλλα: «Καθάρισε» για να μην προδώσει τα σχέδιά της και έφυγε η Ρωσίδα πράκτορας

Ο σχεδιασμός ήταν να παραμείνει για πολλά χρόνια στην Αθήνα

Για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχαν στο μικροσκόπιο το πρόσωπο που από το 2018 ζούσε και εργάζονταν στη χώρα μας ως «Μαρία Τσάλλα».

 Μάλιστα, στο αρχικό στάδιο της έρευνας ζητήθηκε και η συνδρομή από άλλες μυστικές υπηρεσίες του δυτικού κόσμου, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η 33χρονη γυναίκα είναι μια από τις «illegals» που ίχνη τους έχουν εντοπιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει σχηματίσει μέχρι στιγμής η ΕΥΠ, ο σχεδιασμός για τη «Μαρία Τσάλλα» ήταν να παραμείνει για πολλά χρόνια στην Αθήνα γι’ αυτό και πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προπαρασκευαστικών ενεργειών (σ.σ. ταυτότητα, άνοιγμα καταστήματος, δημιουργία προφίλ ως φωτογράφου κ.ά.). Σε αυτό το στάδιο, δεν αποκλείεται, η επιχειρησιακή της «απόδοση» να ήταν ελάχιστη έως και μηδενική, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί απευθείας επαφές της με τη Ρωσική πρεσβεία.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΕΥΠ, η εν λόγω κατάσκοπος άνηκε στο δίκτυο των «illegals» ίχνη των οποίων έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα μάλιστα αποκαλύφθηκε η ταυτότητα ενός τέτοιου ατόμου. Για αυτό ενδεχομένως να αποφασίστηκε και η «απόσυρση» της στη Ρωσία. Η «Μαρία Τσάλλα» φρόντισε όταν εγκατέλειψε την Αθήνα να μην αφήσει πίσω της ηλεκτρονικά ίχνη αλλά ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να προδώσει τα σχέδιά της επί ελληνικού εδάφους. «Καθάρισε και μετά έφυγε», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή, με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που άφησε πίσω της να μην δίνει κάποιο ουσιαστικό στοιχείο στις Αρχές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ελληνικό διαβατήριο που είχε εκδώσει η «Μαρία Τσάλλα», της έδινε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα στις χώρες της Ε.Ε. και αυτό είναι ένα στοιχείο που εξετάζεται από τις Αρχές. Οι πράκτορες της ΕΥΠ, έχουν διαπιστώσει ότι σε ληξιαρχείο της Βορειοανατολικής Αττικής υπήρξε ανακολουθία μεταξύ του έγχαρτου και του ηλεκτρονικού αρχείου. Το πιθανότερο είναι κάποιος υπάλληλος του ληξιαρχείου να συνεργάστηκε με τη Ρωσίδα κατάσκοπο για να της βρει το ελληνικό της όνομα, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει ότι έχει να κάνει με άτομο ξένων μυστικών υπηρεσιών.


Η «Μαρία Τσάλλα», τελικά, διέφυγε τον Ιανουάριο στη Ρωσία και έκτοτε τα ίχνη της χάνονται. Στην υπάλληλο του καταστήματος που διατηρούσε στην περιοχή του Παγκρατίου, είχε αναφέρει ότι θα ταξιδέψει για επαγγελματικό λόγο και θα λείψει περίπου έναν μήνα. Το κατάστημα πλέον είναι κλειστό, η ιστοσελίδα του έχει «κατέβει» και το νοικιασμένο σπίτι της άδειο.

Μιλώντας στο Newsbeast, γείτονας της ανέφερε ότι ήταν μία ήσυχη κοπέλα και είχαν κάποιες τυπικές επαφές στην αγγλική γλώσσα, χωρίς ποτέ να δίνει την εντύπωση ότι κάτι κρύβει.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου