Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Νόνη Δούνια: «Δεν επιτρέπω να με φθείρει όλη αυτή η σεξιστική προκατάληψη»

"Έχω πάψει εδώ και πολλά χρόνια να προσπαθώ πάση θυσία να αποδείξω ότι είμαι και κάτι περισσότερο από μια εμφανίσιμη γυναίκα" παραδέχεται η Νόνη Δούνια.

Υποψήφια στην περιφέρεια Α’ Πειραιά και Νήσων είναι ξανά η Νόνη Δούνια με τη Νέα Δημοκρατία και μίλησε στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ροδόπουλο. Μεταξύ άλλων, δε, το εντυπωσιακό μοντέλο μίλησε για την προκατάληψη απέναντι στην ομορφιά και τα σεξιστικά σχόλια.

Στις τελευταίες εκλογές του 2019 υπήρξες η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην Α’ Πειραιά με τη ΝΔ. Είσαι υπέρ της γυναικείας ποσόστωσης εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου;

Ο χώρος της πολιτικής είναι κυρίως ανδροκρατούμενος και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συνήθειας των πολιτών, των ψηφοφόρων και γενικότερα της κοινωνίας να εμπιστεύεται τέτοιες θέσεις κυρίως σε άντρες. Ένας τρόπος για να αλλάξει αυτή η συνήθεια είναι η ποσόστωση. Αν με ρωτάς, δεν μου αρέσει, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες ανεξαρτήτου φύλου και ο καθένας με τις ικανότητες του να κερδίζει. Η διαφορά που μπορεί να έχουμε οι γυναίκες από τοςυ άντρες, και όχι μόνο στο κομμάτι της πολιτικής, είναι ότι εμείς έχουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση γιατί βλέπουμε τα πράγματα τελείως διαφορετικά από τους άντρες, έχουμε μια δεύτερη και τρίτη ματιά από τη φύση μας. Αυτό μας προικίζει λίγο περισσότερο.

Η ομορφιά είναι όπλο. Έχεις αισθανθεί να σε αφορά αυτή η γνωστή προκατάληψη αμφισβήτησης απέναντι στις ωραίες γυναίκες;

Έχω πάψει εδώ και πολλά χρόνια να προσπαθώ πάση θυσία να αποδείξω ότι είμαι και κάτι περισσότερο από μια εμφανίσιμη γυναίκα. Εξακολουθεί να μου φαίνεται τόσο ανούσιο. Σε κάθε περίπτωση, δεν αρέσουμε σε όλους και δεν μπορούμε να πείσουμε όλους για το τι αξίζουμε.

Θυμάμαι εκείνες τις φωτογραφίες σου στη Βουλή, καθισμένη στα έδρανα κρατώντας βεντάλια, που συνοδεύονταν από στερεοτυπικά σεξιστικά σχόλια περί «αψεγάδιαστου στιλ και κομψότητας».

Δεν επιτρέπω να με φθείρει όλη αυτή η σεξιστική προκατάληψη και αντιμετώπιση. Το παίρνω ως δεδομένο ότι θα απασχολήσει η εμφάνιση και ο τρόπος που ντύνεσαι, όπως απασχολεί οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο όπου και να βρεθεί.

πηγη

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου