Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Νεκροί οι δύο πιλότοι του καναντέρ που έπεσε στην Κάρυστο

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Νεκρά είναι τα δύο μέλη του πληρώματος του μοιραίου καναντέρ που κατέπεσε στην Κάρυστο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Πρόκειται για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά 34 ετών και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Ο Χρήστος Μουλάς, 34 ετών

Ο Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Πτώση Αεροσκάφους CL-215

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Βίντεο -ντοκουμέντο από τη στιγμή της συντριβής

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο-ντοκουμέντο που δείχνει την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο, το οποίο επιχειρούσε σε κατάσβεση φωτιάς, με το αεροπλάνο να κάνει ελιγμό πάνω από το έδαφος και μετά να πέφτει κάτω.

Το βίντεο προβλήθηκε στην ΕΡΤ και δείχνει το σκάφος να ρίχνει νερό σε εστία φωτιάς στο έδαφος, όμως στη συνέχεια χτυπάει σε ένα δέντρο -πιθανώς πουρνάρι- και φαίνεται να χάνει ένα κομμάτι από το φτερό. Οπότε, κάνει ελιγμό και μετά να καρφώνεται στο έδαφος, όπου σημειώνεται έκρηξη.

Το καναντέρ είχε διμελές πλήρωμα, όχι όμως και καθίσματα που εκτοξεύονται σε περίπτωση κινδύνου. Επιχειρούσε στην περιοχή Πλατανιστό και σε φωτιά σε δύσβατο σημείο.

Προσοχή. Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Βίντεο από τα συντρίμμια του καναντέρ:

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Ανακοίνωση για τη μοιραία συντριβή εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και αναφέρει τα εξής:

«Πτώση Αεροσκάφους CL-215

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού».

Καρέ-καρέ η πτώση

Ακολουθούν φωτογραφίες που δείχνουν τη μοιραία βουτιά του καναντέρ, από την οποία φαίνεται να προσέκρουσε σε δέντρο και στη συνέχεια να καρφώθηκε στο έδαφος:

Έχασε τον πλωτήρα κατά τη διάρκεια «βουτιάς» για την κατάσβεση

Το καναντέρ επιχειρούσε σε χαμηλό ύψος, με αποτέλεσμα στην τελευταία ρίψη νερού που έκανε, να χτυπήσει σε ένα δέντρο, πιθανώς πουρνάρι και να αποκολληθεί ο πλωτήρας στα δεξιά.

Στη συνέχεια έκανε έναν σύντομο ελιγμό στον αέρα και καρφώθηκε στο έδαφος, ενώ ακολούθησε μια ισχυρή έκρηξη.

Στη συνέχεια έκανε έναν σύντομο ελιγμό στον αέρα και καρφώθηκε στο έδαφος, ενώ ακολούθησε μια ισχυρή έκρηξη.

Στο σημείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ένα ελικόπτερο για να δει την κατάσταση, αλλά και αεροναυαγωσωστικά με διασώστες του στρατού και του λιμενικού, καθώς το σκάφος ανήκε στην Πολεμική Αεροπορία.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου