Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Market Pass: Τριπλή δόση έως 300 ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου σε 2,8 εκατ. νοικοκυριά

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα, ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση

Σε μία δόση στις αρχές Οκτωβρίου θα καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του market pass που φθάνει έως και 300 ευρώ σε εκατομμύρια νοικοκυριά. 

Η παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου πηγαίνει πιο πίσω την διαδικασία διασταύρωσης των εισοδημάτων από την οποία θα προκύψουν οι τελικοί δικαιούχοι του επιδόματος.

Η επαναξιολόγηση των δικαιούχων θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από όσους δεν έχουν λάβει το επίδομα. Ο χρόνος πληρωμής του market pass μπορεί να αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αλλά η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία δόση.

Όταν θα πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των δικαιούχων της ενίσχυσης με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος. Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022.

Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις, καθώς ένας αριθμός από τους παλιούς θα μείνει εκτός, ενώ θα υπάρξουν και νέοι.

Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.

Το ύψος του επιδόματος και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα κριτήρια παραμένουν επίσης τα ίδια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Ψηφιακές πληρωμές

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου