Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Μακροζωία: 5 τροφές που χαρίζουν χρόνια ζωής

Όλοι θα θέλαμε να καταφέραμε να έχουμε μακροζωία. 

Η διατροφή βοηθά αρκετά σε αυτό. Υπάρχουν τροφές που… όπως λένε οι ειδικοί, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο, καρδιοπάθειες και άλλες χρόνιες παθήσεις κατά 25%.

Η βελτίωση της διατροφής δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών ασθενειών, ενισχύει το ανοσοποιητικό και υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Διατροφή και μακροζωία

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι τρώνε:

  • φρούτα
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • μη αμυλούχα λαχανικά
  • ξηρούς καρπούς
  • ακόρεστα έλαια

… μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από μια σειρά παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα ωφελούν τον πλανήτη.

Γνωστός ως Planetary Health Diet Index, ο συγκεκριμένος δείκτης εξετάζει τα υπάρχοντα στοιχεία για να βαθμολογήσει τα τρόφιμα.

H συγγραφέας της μελέτης Linh Bui από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είπε: «Αυτές οι τροφές φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλό κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο του εντέρου, διαβήτη, εγκεφαλικό και συνολική θνησιμότητα. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως είναι η χρήση νερού, η χρήση γης και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν οι άνθρωποι καταναλώνουν αυτές τις τροφές θα φαίνονται νέοι και θα ζουν περισσότερο. Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θεωρούνται «φάρμακο» για τον οργανισμό και οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώτε τουλάχιστον ένα ή δύο φλιτζάνια καθημερινά.

Είναι επίσης απαραίτητο να καταναλώνετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είπε περιέχει πολλές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Οι ξηροί καρποί είναι επίσης σημαντικοί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την υγεία, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Είναι πλούσιοι σε μέταλλα, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Τέλος, συνιστούν την κατανάλωση μούρων τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου