Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Νέα δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης τηγανιτών

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, συνδέει την τακτική κατανάλωση τηγανιτών τροφίμων με υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 106.966 γυναίκες, ηλικίας 50-79 ετών. Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διαιτητικές τους συνήθειες, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες για τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης τροφίμων όπως το τηγανιτό κοτόπουλο, τα τηγανιτά ψάρια και θαλασσινά, οι τηγανιτές πατάτες και άλλα αντίστοιχα προϊόντα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι γυναίκες που δήλωσαν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο μία μερίδα τηγανιτών τροφίμων ανά ημέρα είχαν 8% υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσες δεν κατανάλωναν καθόλου τηγανιτά.

Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας τηγανιτού κοτόπουλου φάνηκε να συνδέεται με 13% υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 12% υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Από την άλλη, η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας τηγανιτού ψαριού ή θαλασσινών ανά ημέρα συσχετίσθηκε με αύξηση της πιθανότητας θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιακές παθήσεις κατά 7% και 13%, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης τηγανιτών τροφίμων θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία και τη μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου